Átadták a Richter új ikonikus épületét, amely a magyar kreativitást hirdeti Kőbányán

A Richter Gedeon Nyrt. új székházának tervezésekor és megépítésekor a zenei érzékenység is fontos szerepet kapott, amely befolyásolja a dolgozók jólétét. Az épület a Richter és a ZDA-Zoboki Építésziroda közötti párbeszéd eredményeként harmonikus, innovatív, fenntartható, ergonomikus és élhető lett. A Richter Központot a 2024. június 13-i átadás előtti napokban Orbán Gábor vezérigazgatóval és Zoboki Gábor vezető tervezővel jártuk be, azonban a központot már hivatalosan is átadták.

A Richter új központját a gyógyszercég kőbányai telephelyén adták át, és a két év alatt megépült irodaépület méltó szimbóluma lett a hazai központú globális vállalatnak. Orbán Gábor vezérigazgató kiemelte, hogy a komplexum a Richter hazai és nemzetközi rangját hűen kifejezi, és a cég k+f kiadásainak a harmadát adja a hazai vállalatok között. A beruházás 20 milliárd forint saját forrásból valósult meg, és az épületben júliustól 450-en dolgoznak majd.

A székház homlokzata egy „építészeti Allegro Barbaro”, tele rejtett meglepetésekkel, mint például a fényre érzékenyen reagáló bronzszínterezett elemek. A belső kialakítás a dallamot, míg a külső homlokzat a ritmust képviseli az épületben. Zoboki Gábor, a Müpát és az Operaház felújítását is tervező építész, különös figyelmet fordított az akusztikára.

A kommunikációt és együttműködést elősegítő tervezési elemek, mint például a széles, nyitott lépcsőház és az átriumszerű kialakítás, a hatékonyságot is növelik. Orbán Gábor vezérigazgató üvegfalú irodája az átriumra néz, ami elősegíti a spontán találkozásokat.

A Richter Központ Kőbányának ezt a részét „felhúzza”, mintegy mintát és igazodási pontot jelentve. A központban a kereskedelem, pénzügy, jog, HR, PR és tőzsdei ügyekhez kapcsolódó szervezeti egységek kapnak helyet. A két épületet egy nagyvonalú híd köti össze, amely egyesíti a kutatást és a vállalatirányítást.

A Richter Központ környezetbarát és gazdaságosan üzemeltethető, a talajszondák alkalmazása csökkenti az energiafogyasztást és a károsanyag-kibocsátást. A zöldtetők és vízfelületek javítják az épület mikroklímáját és elősegítik a helyi biodiverzitás növelését.

Orbán Gábor szerint az épület a hazai szellemi erő, tőke, tudás és kreativitás hasznosulását is jelenti. A Richter több mint százhúsz éves története során megőrizte hagyományait, és most a fenntartható, mértéktartó, ugyanakkor innovatív építészettel fordul a világ felé. Ez a paradigmaváltás elősegíti a hosszútávú fejlődést.

A cég külpiaci terjeszkedéséről szólva kiemelte, hogy a Richter idén Európa legnagyobb fogamzásgátló-gyártójává válhat, és a kutatás-fejlesztés a cég konszolidált árbevételének 10%-át teszi ki. Sikerként említette azt is, hogy a Semmelweis Egyetemen Richter-tanszék jön létre. A Richter bejelentette, hogy megállapodott a Mithra Pharmaceuticals SA, valamint annak leányvállalata, a Mithra R&D egyes belgiumi eszközeinek megvásárlásáról, ami a cég nemzetközi terjeszkedésének egy újabb lépése.

A gyógyszercégnek van egy ingatlanfejlesztési stratégiája, mondta Beke Zsuzsa, a Richter kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója az Economxnak. Hozzátette: a Győmrői úti régi irodaépületet is hamarosan felújítják.

A Richter közösségét akarják a világ élvonalába emelni, mondta Orbán Gábor. A Richter egy olyan globális gyógyszercég, ami 100 országban van jelen, a saját fejlesztésű vegyületük a 23-dik legismertebb a világon.

Vizi E. Szilveszter, a Richter igazgatóságának elnöke szerint a Richter egy magyar menedzsmenttel rendelkező multinacionális cég, 50 országban vannak leányvállalatai, termékeinek 93 százalékát a világ 100 országában értékesítik, a munkavállalóinak több mint a fele nem Magyarországon dolgozik. Múlt nélkül nincs jövő, a Richter a 21-dik században akvizíciók révén nyugaton is terjeszkedik, de Japánban és Dél-Amerikában is jelen van.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter, aki korábban több mint tíz éven keresztül volt a Richterben igazgatósági tag, az irodakomplexum átadásán azt mondta: én itt tanultam a legtöbbet. A Richter hagyománya az innováción és az erőn alapul. A Richter azon kevés gyógyszergyártó között van, ahol van originális kutatás, az általuk fejlesztett antipszichotikum Amerikában tavaly 3,4 milliárd dollár árbevételt hozott.

Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere szerint ez az irodaépület egy organikus városfejlesztői munka eredménye. A Gyömrői úton a jövő kutatás-fejlesztési bázisa jött létre. Jó hír, hogy Kőbánya 21-dik századi arcát egyre többen ismerik a világban.

Krausz Ferenc, Nobel-díjas fizikus szerint a magyar innováció jelképének tekinthető Richter Gedeon Nyrt. a külvilág számára megfelelő csomagolásba került. Ez nem csupán egy új épület átadása, hanem a jövőbe vetett hit és elkötelezettség megnyilvánulása abban a küldetésben, hogy a Richter továbbra is magas minőségű, és elérhető árú gyógyszerekkel szolgálja az emberek egészségét.

Zoboki Gábor, a Richter központ tervezője, Kossuth- és Ybl-díjas építészmérnök szerint az építészek egy olyan szakmának a gyakorói, akik kétlábbal a földön állnak, de a technológiákban, a műszaki folyamatokban el kellett merülnünk. Egy házat belülről kell elkezdeni tervezni. A munkahelyek száz százalékos kiszolgálását, a dolgozók jólétének a biztosítását tartották leginkább szem előtt. Minden ház egy időkapszula, tökéletesen megfogalmazza a jelenünk technikai színvonalát, szellemi, kulturális, szociális létét. Fontos, hogy egy épület úgy legyen innovatív, hogy ne öregedjen hamar, ez a törekvésük rendkívül erős volt.