"Ez csak szimuláció" – mondta a NASA, miután élő adásba bevágtak egy orvosi vészhelyzetet a Nemzetközi Űrállomáson

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) élő közvetítésében szerdán egy orvosi vészhelyzet tűnt fel, amely aggodalmat keltett a nézők körében, de a NASA szerint minden rendben van, csupán egy szimulációs gyakorlat került véletlenül az adásba.

Szerdán, magyar idő szerint 12:30 körül a NASA élő streamjében "ideiglenesen megszakítva" felirat jelent meg, majd következett az üzenet, hogy a kép hamarosan visszatér, amint helyreáll a kapcsolat. Ezt követően egy személy jelent meg a képernyőn, aki úgy tűnt, mintha a Nemzetközi Űrállomás legénységével kommunikálna egy súlyos vészhelyzetről, amely során a parancsnok dekompressziós betegségben vagy légembóliában szenvedett. A dekompressziós betegség akkor fordul elő, ha valaki hirtelen magas nyomású környezetből alacsony nyomású környezetbe kerül, és nitrogén vagy más gázbuborék alakul ki a vérben.

A felvételen egy női hang kérte a legénység tagjait, hogy vizsgálják meg a parancsnokot, ellenőrizzék a pulzusát és adjanak neki oxigént, mert bizonytalan az állapota. A férfi, aki magát a kaliforniai Hawthorne városában található SpaceX küldetésirányító központ orvosaként azonosította, részletezte a teendőket: "Tehát ha vissza tudnánk helyezni a parancsnokot az űrruhájába, zárjuk le a megfelelő túlnyomásos kezeléshez. Mielőtt ez megtenné, lezárná a vizorját és nyomás alá helyezné a ruhát, szeretném, ha még egyszer ellenőrizné a pulzusát" – mondta.

Az orvos kifejtette, hogy aggasztónak találja a dekompressziós tüneteket, és szerinte a parancsnoknak nincsenek jó esélyei. A közösségi médiában gyorsan terjedni kezdett a hír, és sokan aggodalmukat fejezték ki, míg mások gyanakodva kezelték az eseményt, feltételezve, hogy csak egy gyakorlatról lehet szó.

A SpaceX később megerősítette, hogy a nézők által hallottak egy Kaliforniában zajló teszt részei voltak. A NASA közleményében hangsúlyozta, hogy nem történt valódi vészhelyzet, és hogy az ISS legénysége éppen aludt, amikor a szimulációt véletlenül bekapcsolták az élő adásba.

A NASA hozzátette: "Mindannyian egészségesek és biztonságban vannak, és a holnapi űrséta a terveknek megfelelően reggel 8 órakor kezdődik" – így nyugtatta meg a nyilvánosságot. A NASA közvetítése a Nemzetközi Űrállomásról csütörtök hajnali fél egykor szakadt meg, de a szervezet gyorsan reagált az eseményekre, és tisztázta a helyzetet.

a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.