A Mi Hazánk eredményei az önkormányzati és EP-választáson

A Mi Hazánk Mozgalom jelentős eredményeket ért el a vasárnapi önkormányzati és EP-választáson, különösen vidéken erősítve pozícióit, miközben Budapesten továbbra is láthatatlan maradt. Toroczkai László szerint pártja céljait sikerült elérniük, beleértve az Európai Parlamentbe való bejutást és a vidéki tagszervezetek megerősítését, amely 158 mandátumot eredményezett a vidéki közgyűlésekben.

A Mi Hazánk az egyetlen olyan párt volt a Fidesz–KDNP és a DK mellett, amely mind a 19 vármegyében állított listát, ami azt jelzi, hogy minden vármegyében rendelkeznek helyi szervezettel és infrastruktúrával. A vármegyei közgyűléseknek bár nincs jelentős politikai szerepük, a választások fontos képet adnak a pártok vidéki bázisáról és erejéről.

A Mi Hazánk a vármegyékben a második legtöbb szavazatot kapta 19-ből 17 vármegyében, míg a maradék kettőben a harmadik helyen végzett. A Dél-Alföldön különösen erős támogatottságot élveznek, ahol a párt elérte a 20 százalékos támogatottságot is.

A vármegyei listás siker részben annak köszönhető, hogy a Tisza Párt visszalépett a listaállítástól, így a támogatóik egy része a Mi Hazánkra szavazott át. Az átszavazás területi különbségeket mutatott, a legnagyobb mértékben a Dél-Alföldön, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a Hajdúságon és Győr agglomerációjában.

A Mi Hazánk 75 településre is képviselőjelölteket juttatott be, többségüket kompenzációs listáról. Több meglévő polgármesteri helyet elveszítettek, de Ásotthalom és Mór továbbra is a kezükben maradt.

Az EP-választáson a Mi Hazánk támogatottsága nőtt, 6,73 százalékot értek el, amivel egy képviselőjük, Borvendég Zsuzsanna bejutott az Európai Parlamentbe. A megyei jogú városokban viszont csökkent vagy stagnált a támogatottságuk, ami a Tisza Párt jó szereplésével magyarázható.

Budapesten a Mi Hazánk nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt, így nem kerültek be a Fővárosi Közgyűlésbe. Főpolgármester-jelöltjük, Grundtner András 4,98 százalékot ért el. A párt 11 kerületben szerzett képviselőket, de mind kompenzációs listáról. Toroczkai László szerint a következő időszakban a budapesti támogatottság növelése lesz a cél.