A Mariana-árok mélysége és titkai

A Mariana-árok a Föld legmélyebb ismert pontja, amely a Csendes-óceán nyugati részén helyezkedik el. A mélységi rekordokat illetően a Hold felfedezése mégis több figyelmet kapott, noha a Mariana-árok mélyére is eljutottak már bátor felfedezők.

A Mariana-árok mélysége 10 984 méter, ami több mint két kilométerrel mélyebb, mint a Mount Everest csúcsa. Az árok a Fülöp-szigetektől keletre, Japántól délkeletre húzódik, és 2550 kilométer hosszan terül el. Jacques Piccard és Don Walsh voltak az első emberek, akik 1960-ban eljutottak ide, és még a mélyben élő lapos halakat is megfigyelték. 2019-ben egy amerikai expedíció során már műanyag hulladékokkal is találkoztak ezen a távoli helyen.

A Holdon összesen 24 ember járt, míg a Mariana-árok Challenger Deep nevű legmélyebb pontjára eddig 27-en jutottak el. Az utolsó négy merülés 2022 júliusában történt, ami azt jelenti, hogy a Hold és az árok mélyének felfedezése közötti versenyben a Hold vezetett egészen a közelmúltig. Érdekesség, hogy a Holdon csak férfiak jártak, míg a Mariana-árok mélyére női űrhajósok is eljutottak.

A Mariana-árokhoz való közelítés csak masszív merülő eszközökkel lehetséges az irgalmatlan nyomás miatt, ellentétben a Hold felszínével, ahol a sétálás is opció.

A Föld felszínének kétharmadát borító óceánok mélyéről keveset tudunk, mindössze 5 százalékát fedezte fel az emberiség. A tengerek átlagos mélysége 3,6 kilométer, de a napfény csak körülbelül 200 méter mélységig hatolhat be a víz alá. A Mariana-árokhoz hasonló mély tengeri árkok felfedezése költséges és nehézkes.

A Mariana-árok mélységét először a HMS Challenger brit hadihajó mérte 1875-ben, 8184 méteres mélységet állapítva meg. 1951-ben egy másik, ugyanilyen nevű hajó 10 900 méter mély pontot talált, majd 2009-ben a Hawaii Egyetem kutatóhajója 10 971 méter mély pontot azonosított. A legutóbbi, 2010-es mérés során 10 994 méteres mélységet regisztráltak.

A műholdas gravitációs mérések alapján a Mariana-árok jelenleg is a Föld legmélyebb ismert pontja, és bár a tengerfenék teljes területéről nincs részletes hangradaros letapogatásunk, a meglévő adatok nem mutatnak mélyebb pontot. A második legmélyebb pont, a Tonga-árok, csak száz méterrel sekélyebb a Marianánál, és a felmérések hibahatára elegendő ahhoz, hogy a Marianát a legmélyebbnek tekintsük. Az árok mélysége tehát változhat, de csak a saját határain belül.