1600 éves hun gyermek sírjaira bukkantak Lengyelországban

Egy friss tanulmányban bemutatott 1600 éves kettős sír Lengyelországban a hunok európai jelenlétének korai bizonyítékát szolgáltatja, és a leletek között két gyermek maradványai is előkerültek.

A Live Science szerint a sírt Jakub Niebylski, a Lengyel Tudományos Akadémia munkatársa tárt fel 2018-ban a Krakkó melletti Czulice faluban. A sírban talált két gyermek közül az egyiket arany és ezüst tárgyakkal temették el, koponyáját mesterségesen torzították, ami a hun elit jellemzője volt. A másik gyermek sírjából egy vaskés, egy agyagedény, valamint egy kutya, egy macska és egy varjú maradványai is előkerültek.

A hunok a 4-5. században fosztogatták Európát, és legendás vezetőjük, Attila alatt egészen a mai Franciaország területéig jutottak el. Niebylski és kollégái a csontokról készült CT- és röntgenképek, valamint izotópos és genetikai elemzések segítségével vizsgálták a leleteket. Megállapították, hogy a sírmellékletek nélküli gyermek egy 7-9 éves, közép- és kelet-európai felmenőkkel rendelkező fiú volt, akinek csontjai arra utalnak, hogy testét a temetés előtt megfőzték.

A másik gyermek, egy 8-9 éves fiú, származása a kazahsztáni és kirgizisztáni nomádokéhoz állt közel. Koponyáját csecsemőkorától kezdve manipulálták, hogy tojásszerű formát öltsön. A gyermekeket valószínűleg 395 és 418 között temették el.

Anita Szczepanek, a Lengyel Tudományos Akadémia régésze szerint a két gyermek eltérő genetikai eredetű, és különböző szertartások keretében temették el őket. Az európai fiú hason fekve, fejével a másik gyermekkel szemben helyezkedett el, koponyája később a lábaira került.

A hun fiú szemgödreiben észlelt elváltozások arra utalnak, hogy vérszegénységben vagy más krónikus betegségben szenvedett, ami hozzájárulhatott korai halálához. Az izotópok szerint ő a térségben született, míg a másik gyermek eleinte máshol élt, és csak később vándorolt be a térségbe.

Mindkét gyermek fehérjében gazdag étrendet fogyasztott, de az európai fiú sírmellékeinek hiánya alacsonyabb társadalmi státuszra utalhat. Lehetséges, hogy a hun gyermek szolgája volt, de az is előfordulhat, hogy nem ismerték egymást, az írott források hiánya miatt nehéz rekonstruálni a történteket.