Zelenszkij felvázolta, hogyan fog befejeződni az ukrajnai háború

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a német törvényhozás épületében, a Bundestagban tartott beszédében ismertette az ukrajnai háború jövőbeli kilátásait.

Az ukrán államfő Berlinben elmondott beszédében méltatta Németország hozzájárulását az oroszok elleni háborúhoz. Zelenszkij kiemelte, hogy az európai hatalom 2024-ben 7,1 milliárd dolláros segélyt nyújtott Ukrajnának, és 10 ezer ukrán katona kiképzését is vállalta. Az elnök arra kérte a németeket, hogy a jövőben is támogassák Ukrajnát, hangsúlyozva, hogy a harcok eredményre fognak vezetni.

Zelenszkij határozottan kijelentette, hogy "Putyin elveszíti ezt a háborút. Ezt a háborút nem adjuk át a következő nemzedéknek. Befejezzük. Ukrajna érdekében befejezzük, ez Európa egészének érdeke is" és hozzátette, hogy többé nincs helye a kompromisszumoknak. Az ukrán elnök azt is elmondta, hogy minden egyes háborús bűnöst felelősségre fognak vonni, és ebben senki sem fog menekülőre futhatni.

A beszéd során Zelenszkij Németország történelmére is kitért, utalva a berlini fal által okozott megosztottságra, és jelezte, hogy Ukrajna nem akar hasonló áldozatává válni a történelemnek. Kifejtette, hogy a németek megértik, miért harcolnak az ukránok.

Zelenszkij beszédét azzal zárta, hogy "Oroszország egyedül áll mindannyiunk ellen, ezért mindannyiunknak rá kell kényszerítenie Moszkvát a változásra, és ez lehetséges, mert nincs olyan fal, amelyet ne lehetne ledönteni" – ezzel hangsúlyozva az egységes nemzetközi fellépés fontosságát.

Az Egyesült Államok újabb Patriot rakétarendszert küld Ukrajnának, amely a második ilyen üteg lesz, amit az ország megkap az amerikaiaktól. Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta a légvédelmi rendszer Ukrajnába küldését, és a Pentagon rendszeresen biztosít lőszereket is ezekhez a rendszerekhez, bár ezek pontos számát nem hozzák nyilvánosságra. Zelenszkij szerint az egyre gyakoribb, főleg Harkiv megyét érő orosz támadások miatt az országnak legalább hat további Patriot ütegre lenne szüksége, mivel Moszkva havonta közel háromezer drónt, rakétát és egyéb tüzérségi lövedéket lő ki Ukrajnára.