Xantus Barbara fájdalmas vallomása: „Én akartam válni”

Xantus Barbara, a népszerű színésznő, megosztotta érzéseit és gondolatait a Best magazinnal kapcsolatban volt férjével, Szurdi Miklóssal való kapcsolatáról, aki idén februárban hunyt el.

Xantus Barbara és Szurdi Miklós évekkel ezelőtt elváltak, de a kapcsolatuk jó maradt, és közel álltak egymáshoz a színésznő szerint. Barbara úgy érzi, hogy Szurdi még mindig figyelemmel kíséri a mindennapjait. "Volt egy férjem, akitől elváltam, aki a legjobb barátom volt, a gyerekeim édesapja, együtt neveltük a lányunkat, a fiunkat, és nagyon szerettük egymást. Semmiben nem volt hiányérzetem, mert voltunk egymásnak. Bármikor odamehettem hozzá, fölhívhattam. Bár ő már nincs itt a földi valóságában, nekem mégis öröktől fogva volt és lesz" – mesélte a magazinnak.

Szurdi Miklós betegsége miatt sokat szenvedett, és Xantus Barbara elmondása szerint a betegsége alatt gyakran sírt a fájdalomtól. "A betegsége másfél éve alatt sokat szenvedett. Egyszer, amikor felhívtam, azt mondta, »sírtam, úgy fáj«. Álmodozó és idealista volt, arra készült, meggyógyul" – idézte fel a színésznő.

A házasságuk vége felé Xantus Barbara sokat küzdött a kapcsolatért, de végül úgy döntött, hogy elválnak. "A házasságunk vége felé volt idő, amikor vérre menően harcoltam azért, hogy ez vagy az így vagy úgy legyen. Könyörögtem, megalázkodtam, próbáItam dirigálni, szóval mindent megtettem azért, ho működjön ez a kapcsolat. Aztán egyszer csak azt mondtam: »Miki, ez már nem szerelem, hanem kőkemény barátság«. Ami a legnagyobb dolog az életben, de nem egy házasságban. Közöltem vele, hogy én még szeretnék szerelmes lenni. Én akartam válni, és azt kívántam Mikinek, hogy találja meg élete újabb nagy szerelmét. Kutyakötelességemnek éreztem azért drukkolni, hogy boldog legyen. Boldogabb, mint velem lett volna a hátralévő években" – emlékezett vissza.

A válás mindkettejüknek fájdalmas volt, de Xantus Barbara szerint nem tudott volna tovább élni úgy, hogy a szerelmük barátsággá nemesedett. Szurdi temetésén csak a szűk családi kör vett részt, mivel nem szerette a nyilvánosságot és a népszerűséget. "Soha nem kifele, mindig befele élt. Nem szerette a nyilvánosságot, a népszerűséget. A gyerekeink, akiknek az édesapjuk elvesztése nagy fájdalom, azt kérték, hogy csendben, békésen tudjanak a temetőben összekapaszkodni, sírni. Miki azt is elintézte a halálával, hogy a második feleségével, Edittel, akivel nem volt jó a viszonyunk, hisz elszerettem a férjét, a temetésen összeölelkeztünk. Szerintem világéletében integráló személyiség volt, halála után is figyelt erre, amiért végtelenül hálás vagyok neki" – fejtette ki.