Vitézy Dávid újraszámlálást és fellebbezést szeretne

Soha nem volt még ilyen szoros a budapesti főpolgármester-választás eredménye, mint a mostani, ahol Karácsony Gergely mindössze 324 szavazattal előzte meg Vitézy Dávidot. Vitézy az eredmények ismeretében bejelentette, hogy a szavazatok újraszámlálását fogja kérni az egész város összes kerületének összes szavazókörében, és fellebbeznek a Fővárosi Választási Bizottságnál.

A választási szabályok szerint az újraszámlálást csütörtök 16 óráig lehet kérni, de ehhez alapos indok szükséges, például a választási eljárás alapelveinek megsértése. Vitézy Dávid és stábja szerint a választáson érvénytelenül leadott szavazatok magas száma és a jelzett rendszerszintű visszásságok elegendő okot adnak az újraszámlálásra. Különösen Szentkirályi Alexandra visszalépése után felmerült problémákra hivatkoznak, mivel állításuk szerint nem mindenhol húzták át egyértelműen a jelölt nevét a szavazólapokon.

A budapesti választók körében rekordmagas, 3 százalékos volt az érvénytelen szavazatok aránya, ami 24 592 darabot jelent. A jelenség mögött álló okokat térképre helyezve feltűnő, hogy a rontott szavazatok magas aránya a kerülethatárokon belül koncentrálódik, különösen Erzsébetvárosban, Újpesten és Józsefvárosban.

Vitézy stábja szerint a probléma oka, hogy a kérdéses kerületekben kézzel, nem kellően láthatóan húzták ki Szentkirályi nevét, ami zavart okozhatott a szavazók körében. A Nemzeti Választási Iroda megerősítette, hogy ha valaki a visszalépett jelölt mellett egy másik jelöltre is ikszet tesz, akkor az a szavazat érvényes. Egyes helyeken a kihúzás csak nyomdahibának tűnt, ami további bizonytalanságot okozhatott a szavazók körében.

Egy másik magyarázat szerint a halvány kihúzás miatt sokan nem ismerték fel Szentkirályi visszalépését, és így érvénytelenül szavaztak rá. A XVII. kerületi Pesti úti idősek otthonában például különösen magas volt az érvénytelen szavazatok aránya.

Vitézy Dávidnak és stábjának elegendő bizonyítékkal kell előállniuk az újraszámlálás kiharcolása érdekében, anélkül, hogy a választók megtévesztésével vádolnák a hatóságokat. Ha a választók ténylegesen megtévesztettek lennének, az újraszámlálás helyett a választás megismétlését kellene kezdeményezni. Azonban a választók gyakran büntetik az újraszámlálást követelő politikai szereplőket, így nem biztos, hogy Vitézy ezt az érvrendszert fogja használni. A Tisza Párt alelnöke arra kérte választóit, hogy érvénytelenül szavazzanak a főpolgármester választások esetében, de Merker Dávid szerint az adatok azt mutatják, hogy ahol sok szavazója volt Magyar Péternek, ott nagyon kevés érvénytelen szavazatot adtak le.

Vitézy Dávid és az LMP közös listáján a negyedik helyen szereplő Merker Dávid szerint a részvételi adatok és a területi mintázatok nekik kedveztek. Adataik szerint ahol Karácsony Gergely korábban jól szerepelt, ott a részvétel alapján elmondható, hogy sokkal kisebb volt a szavazatok számának emelkedése. Vitézy Dávid a Facebookon is megerősítette, hogy csütörtökig kezdeményezni fogják a szavazatok újraszámlálását, mivel 76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség volt a két jelölt között.

Vitézy Dávid stábja előállt a bizonyítékkal, amelyre hivatkozva kérnek újraszámlálást. A csapat két kerületben tapasztalt anomáliákra és az NVI pontatlan rendelkezésére hivatkozik. A IV. és a VII. kerületben alig látható vékony csíkkal húzták ki a visszalépett Szentkirályi Alexandrát, ami miatt sok panasz érkezett, hogy a félhomályos szavazóhelyiségekben ez alig látszódott, így sokan tévesen szavaztak rá Vitézy helyett vagy mellett. Erzsébetvárosban 6,08 százalék, Újpesten pedig 5,02 százalék volt az érvénytelen szavazatok aránya. Voltak olyan szavazólapok, amelyeken Szentkirályi és Vitézy is be volt ikszelve, és egyes helyeken ezeket is érvénytelennek minősítették, amiben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) is ludas lehet. A Fővárosi Választási Bizottság állásfoglalása szerint, ha a kiesett jelöltre leadott érvénytelen szavazaton kívül más főpolgármester-jelöltre adott szabályos szavazat is található, akkor a másik jelöltre leadott szavazat érvényesnek minősül. Ha csak a IV. és VII. kerületre koncentrálunk, ahol Vitézyék a nagyobb arányú érvénytelen szavazólapok miatt mindenképpen újraszámlálást szeretnének elérni, ott 1057, illetve 2221 érvénytelen voks volt, azaz összesen 3278. Ha ebből kivonjuk a listás érvénytelen szavazatok számát, akkor 2263 érvénytelen szavazatról beszélünk, ami hétszer több, mint a Karácsony és Vitézy közti különbség.

Vitézy Dávid bejelentette, hogy a választás eredményét meg fogják fellebbezni, és minden lehetséges jogi eszközt kihasználnak az újraszámlálás elérésére. A politikus kijelentette, hogy ha az újraszámolás után akár csak egy szavazattal nyer Karácsony, akkor is elfogadja, hogy ő lett Budapest főpolgármestere. Az újraszámlálást követően, ha Karácsony győz, Vitézy gratulálni fog neki, és mindenkivel vitában fog állni, aki ezt megkérdőjelezi. Vitézy szerint 20 kerületből, 202 szavazókörből érkezett bizonyító erejű jelzés arról, hogy érvénytelennek nyilvánítottak olyan szavazatokat, amelyeken Szentkirályi mellett Vitézyre is szavaztak, pedig ezek érvényes szavazatoknak kellett volna számítaniuk.