A változékony időjárás hamarosan véget ér, jön a hőhullám

A jelenlegi felhős, esős időjárás nem tart örökké, a hét végére szárazabb és melegebb időre számíthatunk, sőt jövő héten akár a 35 fokot is elérhetik a maximumok.

A következő napokban általában erősen vagy közepesen felhős égboltot láthatunk, mivel a vastagabb felhők kelet felé haladnak el, de utánuk erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Reggelig elsősorban a déli területeken várható csapadék, napközben pedig szórványosan, főleg a Duna-Tisza közén és a déli részeken alakulhat ki eső, zápor, helyenként zivatar. Ezek a csapadékgócok fokozatosan kelet, északkelet felé helyeződnek el.

Az északias szelek a Dunántúlon és északkeleten megélénkülnek, a Nyugat-Dunántúlon és a zivatarok mentén pedig megerősödhetnek. A változékony időjárás azonban nem marad velünk örökre, a hét végére egyre szárazabb és melegebb idő ígérkezik, és jövő héten beköszönt az idei nyár első komolyabb hőhulláma.

A legmagasabb nappali hőmérsékletek általában 21 és 27 fok között alakulnak, bár a Nyugat-Dunántúlon ennél jó pár fokkal hűvösebb időre kell készülni. Késő estére a hőmérséklet 13 és 20 fok közé esik vissza. Szerda éjszakára felhős idő valószínű, mivel nyugati irányból több hullámban vastagabb felhőtömbök érkeznek majd, és szórványosan eső, zápor, néhol akár zivatar is várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között alakul majd.

A tegnappal ellentétben az arra érzékenyeken foghatják a fejüket, ugyanis szerdán kettős fronthatás érkezik, azonban hazánk túlnyomó részén a hidegfronti tünetek jelentkezhetnek erősebben. Érdemes odafigyelni a következőkre: fejfájás, migrén, keringési panaszok, szívproblémák, vérnyomás-ingadozás, légzési nehézségek illetve rosszullét - ezeket mind a fronthatásnak tudhatjuk be.

A közlekedés terén a mai napon több tájegységünkön is számítani kell időnként esőre, záporra, délkeleten zivatarokra is, emiatt a közlekedők többfelé találkozhatnak vizes, csúszós utakkal.

Péntektől már nem várható számottevő csapadék, egyre több napsütés jön. Szombattól déliesre fordul fölöttünk az áramlás, amivel egyre melegebb levegő érkezik fölénk, így vasárnap már többfelé súrolhatjuk a 30 fokot. A melegedés a jövő héten tovább folytatódik, idén először a maximumok a 35 fokot is elérhetik.