Melyik polgármesternek lesz könnyű és kinek nehéz? Így alakulnak a kerületi képviselő-testületek

A legtöbb fővárosi kerületben a választók nem okoztak meglepetést, és a polgármesterek mögötti többséget is megadták a képviselő-testületekben. Azonban vannak olyan kerületek, ahol izgalmas ülések várhatók. Cikkünkben áttekintjük a fővárosi kerületek helyzetét.

Nem mindenhol volt egyértelmű, hogy a polgármestereknek lesz-e többsége, de a választópolgárok jelentős részben úgy döntöttek, hogy a szimpatikus jelölt mögötti többség is meglegyen. Minden kerületi képviselő-testületben egy helyet a leendő polgármester kap, a többi helyen pedig változatos összetétel alakul ki.

Az I. kerületben Böröcz László, a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte meg a választást, és a kormánypártoknak összesen nyolc tagja lesz a testületben. A Várunk Egyesület–DK–MSZP–Párbeszéd-Zöldek–Momentum koalíció három helyet szerzett, míg az MKKP egyet.

A II. kerületben Örsi Gergely, a MSZP–DK–LMP-Zöldek–Párbeszéd-Zöldek–Momentum támogatásával ismét polgármester lett, és 14 társa segíti majd a testületben. A Fidesz-KDNP négy, a Kutyapárt pedig két helyet kapott.

A III. kerületben Kiss László, az MSZP–DK–Jobbik–LMP-Zöldek–Párbeszéd-Zöldek–Momentum támogatásával polgármester lett, és a testületben 17 helyet szereztek. A kormánypártok három, az MKKP kettő, a Mi Hazánk egy helyet kapott.

Újpesten Trippon Norbert győzött a polgármester-választáson, és a testületben további 11 ellenzéki összefogással támogatott képviselő jutott be. Öt helyet a Fidesz és az Újpestért Egyesület, kettőt a Kutyapárt, egyet pedig a Mi Hazánk kapott.

Az V. kerületben Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz–KDNP) mögött még hét képviselő lesz a testületben a kormánypártoktól. A maradék négy helyet a Momentum–DK–MMN–Nép Pártján–Párbeszéd-Zöldek jelöltjei szerezték meg.

A VI. kerületben Soproni Tamás (Momentum) polgármester mellett a Momentum–DK–Párbeszéd-Zöldek–LMP-Zöldek összesen tíz képviselőt adnak a testületbe, egyet az MKKP, egyet pedig a HAFE Egyesület.

A VII. kerületben a Fidesz és a KDNP négy helyet szerzett, a DK–Momentum–MSZP–Párbeszéd-Zöldek hat helyet, és három független képviselő, egy Színes Erzsébetváros-jelölt és egy MKKP-s politikus is bejutott, így Niedermüller Péter polgármester többsége bizonytalan esetekben kérdéses lehet.

Józsefvárosban Pikó András polgármester mellett a C8–Momentum–DK–Párbeszéd-Zöldek–Szikra Mozgalom–LMP-Zöldek kilenc képviselőt szereztek, a Fidesz–KDNP hatot, egy független és az MSZP polgármester-jelöltje egy-egy helyet kapott.

Ferencvárosban Baranyi Krisztina polgármester taktikázása sikeres volt, a képviselőtestületben a Baranyi Krisztinát Ferencvárosért Egyesület 12 helyet szerzett, a Fidesz–KDNP három, a DK–MSZP pedig két helyet kapott.

A X. kerületben Kovács Róbert Antal polgármesternek nem kell aggódnia a szavazásokon, a Fidesz–KDNP 12 helyet szerzett, az ellenzéki összefogás és az LMP négy, a Momentum egy, a Mi Hazánk egy képviselőt küldhet.

Újbudán László Imre polgármester 14 képviselő segítségére számíthat, szemben öt fideszes, két kutyapártos, egy független és egy mi hazánkos képviselővel.

A XII. kerületben Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt alapítója és társelnöke lett a polgármester, és a testületben 11 helyet szereztek. A Fidesz–KDNP négy, a Momentum kettő, a DK–MSZP–Magyar Liberális Párt–Liberálisok egy képviselői helyet kapott.

A XIII. kerületben Tóth József polgármester többsége biztos, 15 képviselőt szereztek, a Fidesznek négy, a Mi Hazánknak és az LMP-Zöldeknek egy-egy hely jutott.

Zuglóban Rózsa András (Momentum) polgármester a testületben öt helyet szerzett a DK–Momentum–Párbeszéd-Zöldek–Magyar Liberális Párt–Liberálisok kombóval, három a Momentum–MARÉG–MMN–Szikra Mozgalom–DK csapatnak, kettőt a CZE–Momentum–DK–MMN–Szikra Mozgalom–MARÉG koalíciónak. A Fidesz–KDNP hat, az MKKP kettő, az Összefogás Zuglóért és a Mi Hazánk egy-egy helyet kapott.

A XV. kerületben Cserdiné Németh Angéla polgármester mellé 12 képviselőt ad a koalíció, a kormánypártoknak négy, a Mi Hazánknak egy képviselője lesz.

A XVI. kerületben Kovács Péter polgármester 11 kormánypárti képviselő támogatására számíthat, az ellenzéki összefogás négy, a XVI. Kerületi Közösségi Egyesület és a Mi Hazánk egy-egy képviselőt küldhet.

A XVII. kerületben Horváth Tamás polgármester mögött a kormánypártok 15 tagot szereztek, a Momentum, az ITTHON és az MSZP–DK–Jobbik–LMP-Zöldek–Párbeszéd-Zöldek 2-2 képviselőt adnak a testületbe.

A XVIII. kerületben Szaniszló Sándor polgármester 13 képviselőt kapott a koalíciótól, a kormánypártok öt, a Mi Hazánk és az LMP-Zöldek 1-1 helyet szereztek.

A XIX. kerületben Gajda Péter polgármesterrel együtt a DK–Momentum– MSZP–Párbeszéd-Zöldek–LMP-Zöldek koalíció 13 képviselői helyet szerzett, a Fidesz–KDNP négy, a Kutyapárt egy helyet kapott.

A XX. kerületben Szabados Ákos független polgármesternek a Fidesz-KDNP hét helyet szerzett, az ellenzéki összefogás nyolc képviselője miatt mégis nehéz dolga lehet. A testületbe a Mi Hazánk és a Helló Pesterzsébetiek - Szolidaritás is küldhet képviselőt.

Csepelen Borbély Lénárd polgármester mögött a Borbély Lénárd Csapata 13 helyet kapott. A Fidesz–KDNP és a Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd-Zöldek 2-2, az MKKP egy helyet szerzett.

A XXII. kerületben Karsay Ferenc polgármester nyolc kormánypárti képviselő segítségére számíthat, a DK–Momentum–Jobbik–LMP-Zöldek–MSZP–Párbeszéd-Zöldek hét képviselői helyet kapott, az MKKP és a MI Hazánk 1-1-et.

Soroksáron Bese Ferenc polgármester hat helyet szerzett az SLE–Fidesz–KDNP szövetségnek, a Momentum–DK–Párbeszéd-Zöldek–Jobbik–Közéleti klub kettő, a SORIÉRT Egyesület és a 23. kerületért Egyesület–LMP-Zöldek egy-egy képviselőt küld.