Biden önsorsrontó politikája Trump győzelmét segítheti elő?

Világszerte a demokráciák törékeny helyzetben vannak, és az autoriter nacionalizmustól való félelem újabb hullámát váltotta ki Donald Trump erős támogatottsága. A demokraták, beleértve az amerikai demokratákat is, rossz stratégiát követnek, ha ellenfeleiket másolják, és ez a játszma nem nyerhető meg. Joe Biden amerikai elnök Kínával szembeni új vámcsomagja radikális fordulatot jelent a hagyományos amerikai kereskedelempolitikában, és még Trumpnál is szigorúbb intézkedéseket tartalmaz.

A vámok nem teremtenek munkahelyeket az Egyesült Államokban, nem javítják az USA szövetségeseivel való kapcsolatokat, nem gyorsítják fel a dekarbonizációt, és nem javítanak az emberi jogok kínai helyzetén. Ehelyett Biden választási vereségét segíthetik elő, mivel Trump mindig magasabb vámokat ígérhet, és úgy tűnhet, mintha Biden csak reagálna Trump kihívásaira.

A vámok súlyosbítják az amerikaiak megnövekedett költségeit, és Trump már az inflációt tette kampányának egyik kiemelt témájává. Az inflációról szóló vitát gyakran félreértik, és bár a Biden-adminisztráció rámutathat az infláció csökkenésére, az átlagemberek a költségeik jelentős emelkedését látják.

A lakhatási költségek és az élelmiszerek ára jelentősen emelkedett, és a fogyasztók valószínűleg észreveszik majd a fogyasztási cikkek széles körének új vámok okozta áremelkedését. Az 1970-es években az USA protekcionista politikája csak rövid távon volt előnyös, hosszú távon pedig piacokat és hitelességet veszítettek, és hozzájárultak Jimmy Carter elnök vereségéhez az 1980-as választásokon.

A Biden-kormányzat most pánikba esve alkalmazza a tudatos leválás agresszív politikáját, amely nem fogja lelkesíteni a szavazókat, és nem ér el előrelépést a klímaváltozás elleni küzdelemben. A hatékony kormányzás az átlagemberek javát szolgálná, csökkentené az árakat és jobb termékeket tenne elérhetővé.

Harold James, a Princeton Egyetem történészprofesszora és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) történésze, számos könyv szerzője, amelyek a két világháború közötti Németország, az IMF története, az európai monetáris unió és a globalizáció kérdéseivel foglalkoznak.