Vágó István özvegye megosztotta: a legendás tévés Madagaszkáron járt balszerencséje

Több mint egy évvel ezelőtt veszítette el Magyarország Vágó István kvízmestert, aki nem csak a családjában, hanem a barátai és a közönség körében is nagy űrt hagyott maga után.

Vágó István özvegye, aki a férje távozása óta őrzi emlékét, most egy kevésbé ismert eseményt osztott meg a nyilvánossággal. A legendás tévés Madagaszkáron járt balszerencséje került előtérbe, amikor is kirabolták. A tragikus esemény részletei nem ismertek, de az biztos, hogy a család – a felesége, fia és unokája – mellett barátai és a tiszteletre méltó közönség is mélyen érintett volt a hír hallatán.

Kerényi Péter, aki televíziós szerkesztőként és rendezőként dolgozott együtt Vágó Istvánnal, és aki az évek során a kvízmester egyik legjobb barátjává vált, most egy könyvet készített "Vissza-Vágó" címmel. A kötet nem csupán a két művész közös szakmai éveit idézi fel, hanem olyan személyes történeteket is tartalmaz, amelyek révén a nagyközönség is megismerheti Vágó Istvánt a kamerák mögötti valódi énjét. A könyvben szereplő történetek híres barátok tollából származnak, akik közelebbről is ismerték a kvízmestert.

Madagaszkár, ahol Vágó István balszerencséje történt, nem csak a kirabolt kvízmester miatt került a hírekbe. A Nyíregyházi Állatparkban ugyanis nemrégiben fekete-fehér varik születtek, amelyek a sziget egyik jellegzetes állatfaját képviselik. A parkban élő tenyészpár harmadik éve él együtt, és a mostani szaporulat a második almuk volt. A varik, amelyek a Madagaszkár szigetén őshonosak, napjainkban az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes pusztítása miatt veszélyeztetett fajnak számítanak. A Nyíregyházi Állatparkban született kölykök jelenleg is anyatejjel táplálkoznak, de már kóstolgatják az édes, lédús gyümölcsöket is. A fekete-fehér mintázatuk a fák lombkoronájában kiváló rejtőszínt biztosít számukra, és jellegzetes üvöltésük messzire elhallatszik. A bennszülöttek által napimádó szent állatnak, Vari candanasnak nevezett varik előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják.

A sóstógyógyfürdői látványosságban élő tenyészpár kölykei, a legnagyobb makifajnak számító fekete-fehér varik (Varecia variegata), már két hónaposak. A tizenhét éves anyaállat egy lengyel, míg a huszonegy éves hím egy olasz állatkertből az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett Nyíregyházára. A kölykök egyre több időt töltenek a kifutóban, és bár főként anyatejjel táplálkoznak, már kóstolgatják az édes gyümölcsöket is. A vari saját maga építette fészekben, száz napnyi vemhesség után hozza világra fejletlen utódait, akiket nem a testén hordoz, hanem a szájában cipel és egy védett fészekben vagy odúban neveli őket.