Ukrajna állami vállalatainak árverése

Az ukrán kormány a nyáron mintegy 20 állami tulajdonú vállalatot, köztük a jelképes Hotel Ukrajnát és egy nagy kijevi bevásárlóközpontot kíván értékesíteni, célként a gazdaság ösztönzését és a hiányzó katonai kiadások fedezését tűzve ki.

Az ukrán kormányzat a közelgő nyáron tervezi mintegy 20 állami vállalat, többek között a Hotel Ukrajna, egy nagy kijevi bevásárlóközpont, valamint bányászati és vegyipari cégek értékesítését. A privatizáció fő célja, hogy pénzügyi forrásokat biztosítson az állami költségvetés számára, amely jelenleg 5 milliárd dolláros hiánnyal küzd a katonai kiadások terén, és hogy elősegítse a küszködő ukrán gazdaság fellendülését.

A Hotel Ukrajna, amely Ukrajna közelmúltbeli történelmének szimbóluma és számos sorsfordító esemény helyszíne volt, 25 millió dolláros kikiáltási áron kerül majd árverésre.

Olekszij Szobolev, Ukrajna gazdasági miniszterhelyettese szerint a privatizáció elengedhetetlen a költségvetési válság kezelésére, a makrogazdasági helyzet stabilizálására, a hadsereg támogatására és az Oroszország elleni háború megnyerésére. Azonban a háború befejezésével kapcsolatos stratégiák szerint a nyugati támogatásnak nem csak az azonnali fegyverigényekre kellene összpontosítania, hanem hosszú távú beruházásokra is, amelyek meggyőzhetik Moszkvát arról, hogy a Nyugat a következő években felül fogja múlni Oroszországot, és ezáltal félelmet kelthetnek egy hosszú háborútól.

A privatizációs folyamat azonban nem mentes a kihívásoktól, különösen a folyamatban lévő konfliktus miatt, amely korrupciós aggályokat és az eladások életképességével kapcsolatos kérdéseket vet fel. Jevgen Baranov, a Dragon Capital befektetési cég vezetője szerint a kormánynak felelős eladóként kell fellépnie.

A kormány szerény célként tűzte ki, hogy az idén legalább 100 millió dollár értékben értékesítsen eszközöket, ami jelentősen alacsonyabb, mint a nyugati szövetségesek által nyújtott katonai segélycsomagok értéke. A konfliktus miatt az eszközök valószínűleg alacsonyabb áron kerülnek értékesítésre, de a remények szerint a privatizációk munkahelyeket teremtenek, növelik az adóbevételeket és vonzzák a befektetéseket.

Michael Lukasenko, az Aequo ügyvédi iroda partnere szerint az államnak sürgősen szüksége van a pénzre, és ha most nem történik meg az értékesítés, a jövőben már nem lesz mit eladni.

A Zelenszkij vezetés alatt álló kormány hosszú távú célja, hogy csupán 100 vállalat maradjon állami tulajdonban, mivel jelenleg mintegy 3100 vállalat van az állam kezében, amelyek közül kevesebb mint fele működik, és csak 15 százalékuk termel nyereséget.

Vitalij Koval, az Állami Vagyonalap vezetője szerint az állami tulajdonú vállalatok a korrupció táptalaját képezik, és jelenleg is folyamatban van egy rangsorolás, hogy mely vállalatokat kell privatizálni, felszámolni vagy állami ellenőrzés alatt tartani.

A múltbeli privatizációs erőfeszítések gyakran sikertelenek voltak, és nagy vagyonok kerültek oligarchák kezébe. A kormány most az árverési rendszer átláthatóságával próbálja megelőzni a korábbi problémákat, bár az adósságviták sikeres rendezése még kérdéses.