Az elektronikus ingatlan-nyilvántartás bevezetésének újabb halasztása

A magyar parlament elfogadta az elektronikus ingatlan-nyilvántartás bevezetésével kapcsolatos átmeneti szabályokat, amelyek értelmében a rendszer hatályba lépése 2025. január 15-re tolódik.

A kormány korábban már elhatározta az elektronikus ingatlan-nyilvántartás bevezetését a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program keretében, azonban a tervezett bevezetési időpontot többször is elhalasztották. Az új rendszer célja, hogy az ingatlan-nyilvántartást elektronikus adatbázissá fejlessze, ezzel csökkentve az eljárások átfutási idejét és költségeit, valamint a közigazgatási terheket. Az elektronikus ingatlan-nyilvántartás bevezetésének legutóbbi halasztása értelmében a 2024. október 1-jei dátum helyett csak 2025. január 15-én és az azt követően indult eljárásokban kell majd alkalmazni az új szabályokat.

Mit kell tudni az új törvényről?

Az elektronikus ingatlan-nyilvántartás bevezetésével számos változás várható:

  1. Az ügyintézés teljes mértékben elektronikus lesz, így a bejegyzések és törlések is kizárólag elektronikusan történhetnek.
  2. A kérelmeket jogi képviselők nyújtják be, és azokat azonnal iktatják, a földhivatalok közötti leterheltség függvényében.
  3. Az elektronikus nyilvántartás más állami nyilvántartásokkal is összekapcsolódik, automatizálva az adatfrissítést.
  4. Az informatikai rendszer automatikusan ellenőrzi a kérelmek adatait, gyorsítva az eljárást.
  5. Az elektronikus aláírás használata kötelező lesz, és az e-személyi is alkalmazható lesz erre a célra.
  6. Egyes kérelmeket automatikus döntéshozatali eljárás keretében bírálhatnak el.
  7. Az elektronikus beérkezés megkönnyíti a beadványok közti sorrendiség megállapítását.
  8. A tulajdoni lapból csak korlátozott adatok lesznek megismerhetők.
  9. A perbejegyzések gyorsabbá és automatizáltabbá válnak.
  10. Összességében gyorsabb és megbízhatóbb lesz az ügyintézés.

A kihívások még nem szűntek meg

Az elektronikus aláírás kötelező használata jelentheti a legnagyobb kihívást, mivel a lakosság nagy része jelenleg nem rendelkezik ezzel a technológiával. A kormány által szeptembertől elindítandó Digitális Állampolgárság Program (DÁP) mobilappja segíthet ezen a helyzeten, mivel a lakosság számára belépési pontot jelent majd a digitális államhoz, és a piaci szereplők is használni fogják az alkalmazást azonosításra és aláírásra. A DÁP alkalmazás aktiválása először csak személyesen, kormányablakban lehetséges, de a tervek szerint távoli azonosítással is aktiválható lesz, legkésőbb jövő január 31-ig.

A jogszabály-változtatásból következik, hogy a földhivataloknál a papíralapú ügyintézés nem szűnik meg azonnal, hanem a rendszer bejáratásáig továbbra is elérhető marad. Így 2025. január 15-e és 31-e között egy átmeneti időszakot élhetünk meg, amikor már működik az elektronikus ingatlan-nyilvántartás, de a DÁP alkalmazás távoli azonosítása még nem lesz elérhető.

: Az információk forrása az "article-1" című bejegyzés.