Új, halálos kábítószer terjed Európában

Európában egyre nagyobb teret hódít egy új szintetikus opioidokból álló kábítószer-család, amely Kínában készül és a Baltikumon keresztül érkezik Nyugat-Európába, veszélyeztetve a heroinpiacot és tömeges haláleseteket okozva.

Az Európai Unió kábítószer-ellenőrző hatósága, a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) szerint ezek a szerek, amelyek a heroinnál és a fentanilnál is erősebbek, már több országban is komoly problémát jelentenek. Az úgynevezett nitazének Észtországban és Lettországban a halálesetek számának jelentős növekedéséhez vezettek, míg Franciaországban és Írországban több túladagolást okoztak.

A Politico által idézett jelentés szerint a nitazének néha "szintetikus heroin" néven kerülnek értékesítésre, és hamisított gyógyszerekben is fellelhetők. Az EMCDDA 2024-es jelentése rámutat, hogy a városok utcáin hirtelen megjelenő anyagok rövid idő alatt több mérgezést okozhatnak, ami túlterhelheti a helyi egészségügyi szolgáltatásokat.

Az Európai Unió korai előrejelző rendszere 2023-ban hét új szintetikus opioidot azonosított, amelyek közül hat a nitazén családba tartozik, ez a legmagasabb éves szám 2019 óta. Az EMCDDA igazgatója, Alexis Goosdeel szerint ez a jelenség egy gyorsan fejlődő drogpiacot tükröz, ahol a megszokott tiltott kábítószerek mellett új, erős szintetikus anyagok is megjelennek.