Új hidegháború fenyegeti a világgazdaságot?

A nemzetközi kereskedelmet a geopolitikai feszültségek miatt széttöredezés és blokkosodás fenyegeti, figyelmeztet az ENSZ főtitkára.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára szerdán Genfben, az UNCTAD 60 éves fennállásának ünnepségén beszélt arról, hogy a többoldalú együttműködések gyengülnek a feszültségek miatt, ami a világkereskedelmi rendszert veszélyezteti. Guterres szerint a világ nem engedheti meg magának, hogy ellenséges blokkokra szakadjon szét.

A főtitkár rámutatott, hogy az országok által bevezetett kereskedelmi korlátozások száma 2019 óta majdnem háromszorosára nőtt, ami mögött a geopolitikai versengés áll. Guterres hangsúlyozta, hogy a béke és biztonság megőrzéséhez egységes világpiacra és világgazdaságra van szükség, ahol nincs szegénység és éhezés.

A WTO és az IMF már hónapok óta figyelmeztet a nemzetközi kereskedelem széttagolódásának veszélyeire, amelyben a gazdasági együttműködés csak a blokkokon belül lenne zavartalan. Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója szerint a széttöredezés egy új hidegháborúhoz vezethet. Ngozi Okonjo-Iweala, a WTO főtitkára pedig az ukrajnai háború óta többször is figyelmeztetett, hogy a világgazdaság különálló tömbökre szakadása reális veszély.