Új fluoreszkáló festék segítheti a prosztatarákos sejtek eltávolítását

Az Oxfordi Egyetem kutatói által kifejlesztett fluoreszkáló festék jelentős előrelépést jelenthet a prosztatarákos sejtek sebészeti eltávolításában, a korai teszteredmények alapján.

Az orvostudományban kiemelten fontos a daganatok pontos eltávolítása, különösen a prosztatarák esetében. Az Oxfordi Egyetem tudósai által kifejlesztett új fluoreszkáló festék, amelyet a European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging tudományos lapban mutattak be, segíthet a sebészeknek abban, hogy a műtét során pontosabban azonosítsák és távolítsák el a rákos sejteket.

Az Interesting Engineering cikke szerint a festék a rákos szövetekhez tapad, és segít a sebészeknek a tumorsejtek pontosabb kimetszésében, miközben több egészséges szövetet hagynak meg. Freddie Hamdy, az egyetem kutatója szerint a festék használata csökkentheti a rák kiújulásának kockázatát, és minimalizálhatja az olyan mellékhatásokat, mint az inkontinencia vagy a merevedési zavar.

A festék egy speciális markermolekulához kapcsolódik, amely a prosztata specifikus antigénhez (PSA) kötődik, ami nagyobb mennyiségben található a rákos prosztatasejtek felszínén. A betegekbe a műtét előtt kell befecskendezni a festéket, majd egy különleges fény segítségével megvilágítani a műtéti területet, így a rákos sejtek világítani kezdenek.

A klinikai próbák során 23 beteget műtöttek meg ezzel a módszerrel, és a festék segítségével olyan rákos sejteket is sikerült azonosítani, amelyeket korábban nem vettek észre. A kutatók szerint a technológia további tesztelésre szorul, de ha az eredmények pozitívak maradnak, akkor a jövőben széles körben alkalmazhatóvá válhat ez az eljárás.