Új ellenszer az európai fekete özvegy mérgére

Kutatók egy új ellenszert fejlesztettek ki az európai fekete özvegyek mérgére, amely ígéretesebbnek tűnik a jelenlegi kezelési módszereknél, de a páciensek számára történő elérhetővé tétele még évekig eltarthat.

A Live Science szerint az új készítmény hatékonyabbnak bizonyulhat az európai fekete özvegyek (Latrodectus tredecimguttatus) által kibocsátott, az idegrendszert károsító alfa-latrotoxinnal szemben. Ez a méreg latrodektizmus nevű állapotot okoz, amely jelentős fájdalmakkal és émelygéssel jár. A latrodektizmus több napig is eltarthat, de halálos kimenetelű eset ritka. Jelenleg a csípések kezelésére fájdalomcsillapítókat, illetve ritkább esetben, immunis lovaktól származó antitesteket használnak, amelyek azonban allergiás reakciót válthatnak ki.

Az új ellenszer, amely laboratóriumban előállított emberi antitesteken alapul, elkerülheti az ilyen típusú komplikációkat. Eddig csak laboratóriumi körülmények között tesztelték, és bár a kísérletek ígéretesek, a szérumnak még számos teszten kell átesnie, mielőtt a betegek számára elérhetővé válik.

Megjegyzendő, hogy bár a világon több feketeözvegy-faj is létezik, és az Észak-Amerikában honos Latrodectus mactans is közeli rokona az európai fekete özvegynek, az új ellenszer nem bizonyult hatásosnak az amerikai faj mérgével szemben.