Tóth Bertalan győzelmet aratott – a GVH-nak vizsgálnia kell a rezsiboxos megtakarítás valódiságát

Tóth Bertalan MSZP-s képviselő jogerősen megnyert egy pert a Gazdasági Versenyhivatallal szemben, amelynek értelmében a GVH-nak 30 napon belül el kell indítania egy versenyfelügyeleti eljárást az MVM-mel szemben. Tóth szerint az MVM félrevezeti a fogyasztókat a rezsiboxokban közölt adatokkal, amelyek szerint a magyar családok havonta 181 000 forintot takarítanak meg a "rezsicsökkentéssel". A képviselő Facebook-posztjában arról tájékoztat, hogy a Fővárosi Bíróság írásos ítéletében és annak indoklásában kimondta: a földgázköltségek és a hozzájuk kapcsolódó megtakarítások jelentős fogyasztói érdeklődésre tartanak számot.

Az ítélet szerint az MVM által alkalmazott módszertan lehetővé teszi a cég számára, hogy önkényesen szabjon árakat, ami miatt a valós ár és a rezsiboxban közölt versenypiaci viszonyítási ár, valamint a megtakarítási értékek között nagyságrendi különbség lehet. Ezáltal a tájékoztatás megtévesztő volta "valószínűsíthető".

A bíróság továbbá megállapította, hogy a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat befolyásolhatta a fogyasztók döntését arról, hogy másik gázszolgáltatót keresnek-e az olcsóbb árak reményében. Az ítélet hangsúlyozza, hogy a fogyasztók döntését nem szabadna korlátozni pusztán arra, hogy versenypiaci földgázkereskedővel kötnek-e szerződést vagy sem.

A bíróság elutasította a GVH érvelését, miszerint a versenyfelügyeleti eljárás megindításának feltételei nem álltak fenn, és kimondta, hogy a Tóth által előadottak és a bizonyítékok alkalmasak arra, hogy valószínűsítsék az MVM magatartása a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát sértő magatartásnak minősülhet.

Az ítélet értelmében a GVH-nak kötelezően el kell indítania az eljárást, és Tóth Bertalan azt várja, hogy a hivatal ne szolgálja tovább a Fidesz-kormányzat állításait. A politikus emellett bejelentést tett az áramszámlák ügyében is, és elvárja, hogy a GVH ebben az ügyben is indítson eljárást.

Tóth Bertalan Lantos Csaba energiaügyi minisztert is felhívja a felelősségre, hogy ne engedje meg az MVM-nek a fogyasztók megtévesztését. Az MVM mérlegei alapján is látszik, hogy a rezsiboxokban jelzett megtakarítás csúsztatás lehet. A képviselő szerint havonta 3,3 millió fogyasztó kap megtévesztő gázszámlát, míg 4,5 millióan kapnak félrevezető villanyszámlát az MVM-től.

A bíróság továbbá azt is megállapította, hogy jogszabálysértő volt a GVH döntése arról, hogy nem indított versenyfelügyeleti eljárást az MVM-mel szemben. Ezért most arra kötelezik a GVH-t, hogy 30 napon belül folytassanak le ilyen eljárást.