Munkavállalók százainak tartozik a MÁV

A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint közel hatszáz dolgozó várja hónapok, sőt évek óta, hogy a MÁV kifizesse a többletmunka után járó vállalási díjakat. A kifizetések elmaradása miatt a szakszervezet Lázár János építési és közlekedési miniszterhez fordult segítségért.

A VSZ szerdai, MTI-nek küldött közleménye szerint a MÁV azoknak a munkáknak a kifizetésével marad adós, amelyeket a vasutasok különféle projektekben, munkaidőn kívül, szerződés alapján vállaltak és el is végeztek. A szakszervezet többször követelte már az érintettek kifizetését, de eddig csak ígéreteket kaptak a közlekedési vállalat vezetőségétől.

A VSZ elnöke, Meleg János levélben fordult Lázár Jánoshoz, amelyben kifejtette, hogy a kollégák maradéktalanul teljesítették a szerződésben foglalt munkát, és jogosan elvárják, hogy határidőre megkapják a szintén szerződésben rögzített ellenértéket. Meleg János a levélben reményét fejezte ki, hogy a miniszter is fontosnak tartja, hogy az elvégzett munkáért mielőbb – bár már így is eléggé megkésve – jogos pénzükhöz jussanak az érintett vasutasok.

A szakszervezet szerint nemcsak a székház költöztetésében külön megállapodás alapján feladatot vállalt dolgozóknak, hanem azoknak is, akik 2023-ban vagy még korábban szerződtek plusz munkára a MÁV-val, tartozik a vállalat. A VSZ megelégelte a méltatlan bánásmódot, és miután a napokban ismét csak a szokásos „megvizsgáljuk, mit tehetünk” választ kapták, döntöttek úgy, hogy a miniszterhez fordulnak segítségért.

A VSZ elnöke végtelenül felháborítónak tartja, hogy a fizetés halogatásával a vállalat éppen azokat hozza megalázó helyzetbe, akik a vasút iránti lojalitásból hajlandóak voltak a vállalat számára fontos és sürgős munkákat a szabadidejükben elvégezni. Meleg János szerint az ilyen bánásmód miatt egyre többen elveszíthetik a cég iránti lojalitásukat.

Az ügyben kérdéseket küldtünk az Építési és Közlekedési Minisztériumnak, a válaszukkal frissíteni fogjuk a cikket.