Dobrev vagy Magyar? – telefonos közvélemény-kutatás a választások után

Több olvasó is jelezte a Telexnek, hogy a június 9-ei választásokat követően egy Társadalomkutató Intézet nevében bemutatkozó hívók érdeklődtek politikai preferenciáik felől, többek között arról, hogy elégedettek-e Orbán Viktor politikájával, és kire szavaznának miniszterelnöknek, ha csak Magyar Péter és Dobrev Klára közül lehetne választani.

A hívások során a kutató először alapvető adatokat gyűjtött, majd a résztvevőkkel a közelmúlt társadalmi témáiról beszélgetett, mint például a rezsiárak, az Európán kívüli migráció, az infláció, az ukrán–orosz háború és a zöldenergia. Ezt követően a kutatás a választási preferenciák felmérésére terelődött, ahol a résztvevőket megkérdezték arról, hogy szavaztak-e a választásokon, és ha igen, kire, valamint hogy szerintük szükség van-e új miniszterelnök választására és elégedettek-e Orbán Viktorral. A hívásokban Magyarország Ukrajna-politikájával és a migrációhoz való hozzáállásával kapcsolatos kérdések is felmerültek, például hogy „Magyarország nem küld fegyvereket Ukrajnába” és hogy fontosnak tartják-e az ország migrációs politikáját.

A Telex utánajárt, hogy a hívásokat kezdeményező telefonszám korábban is érintett volt politikai témájú közvélemény-kutatásokban. Az adott szám az Európai Parlamenti választások idején is hasonló kutatásokat végzett, és olyan kérdéseket tett fel, amelyek a Fideszhez közel álló propagandamondatokat fogalmaztak meg kérdés formájában.

A Fidesz hosszú ideje ismert módszere, hogy rendszeresen és akár naponta is felméri a közvéleményt, hogy politikájukat a lehető legnagyobb támogatottság elérésére hangolják. Úgy tűnik, a kormánypárt megtalálta a következő kutatási témakört, amely a jelenlegi politikai helyzetben releváns kérdéseket vet fel. Magyar Péter korábban beszélt arról, hogy egyelőre nem akarja előrevetíteni, mikor válhatnak hatékony szervezetté, hiszen azzal a Fideszt is segíthetné, és felmerülhetett a kormánypártban, hogy előrehozott választást írjanak ki.

A Társadalomkutató Intézetről 2019-ben még az akkori Index írt, akkor több szakember is jelezte, hogy közvélemény-kutatásnak álcáznak manipulációt.