Balhé a szélsőbaloldali szervezet gyűlésén

Kedden öt-hat símaszkos, fekete ruhába öltözött férfi támadt meg több embert a Kesztyűgyár Közösségi Házban, ahol a Fáklya radikális baloldali szervezet rendezvénye zajlott. Az incidens során egy személy súlyos fejsérülést szenvedett és kórházba került, a rendőrség nyomozást indított az ismeretlen tettesek ellen.

A Fáklya szélsőbaloldali politikai szervezet szerint az eseményen „öt maszkot viselő náci” támadt rájuk, miközben a Forradalmi Kommunista Internacionalé megalakulását közvetítették. A támadók a szervezet kiadványait és a helyszín berendezéseit is megrongálták, a tagok pedig „rendkívüli bátorságot” tanúsítva védték azokat. Egyiküket ököllel arcon ütötték, egy másikat pedig a nyakánál fogva áthajították a székeken, a segítségére érkezőt pedig a földön verték tovább. Az utóbbi sérültet kórházba szállították. A támadók a rendőrség érkezése előtt elmenekültek, a helyszínen lévőket pedig a 8. kerületi rendőrkapitányságra vitték kihallgatásra.

A Fáklya közleményében kiemelte, hogy nem hagyják magukat megfélemlíteni és továbbra is építeni fogják a forradalmi kommunizmust Magyarországon.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a támadás során egy résztvevő könnyű sérülést szenvedett, és közösség tagja elleni erőszak bűntett gyanúja miatt indítottak nyomozást. A nyomozócsoport felállításával folyik a tettesek felderítése. Két feltételezett elkövetőt egy napon belül azonosítottak és elfogtak. Egyiküket Szentesen, a másikat egy budapesti koncerten fogták el június 11-én. A 19 és 39 éves férfiakat közösség tagja elleni erőszak bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, és őrizetbe vették, letartóztatásukat kezdeményezték.

Egy antifasiszta Facebook-oldal észlelte, hogy a támadás előtt egy "Nacionalista Zóna 3.0" nevű Telegram csatornán jelent meg uszító felhívás, amit a hírek és a nyomozásról szóló értesülések hatására eltávolítottak.

A józsefvárosi önkormányzat szerint az eseményen összesen három sérült volt, a kórházba szállított mellett két személyt helyben láttak el a mentősök. Az önkormányzat szerint 5-6 símaszkos, fekete ruhás férfi rontott be, lökdöstek, ütlegeltek, székeket dobáltak és a projektort is összetörték. A Kesztyűgyár munkatársainak közbelépése után a támadók elhagyták a helyszínt.

A megtámadott rendezvényt szervezőkről annyit érdemes tudni, hogy a Fáklya 2023-ban alakult meg, eredetileg az országokon átívelő International Marxist Tendency magyarországi tagszervezeteként. Az anglofón országokban, Németországban, Afrikában és Ázsiában is jelenlévő trockista szervezet 2024 június 10-én a Forradalmi Kommunista Internacionálé nevet vette fel, az ezt bejelentő kongresszus élő adását akarta éppen megnézni a helyszínen a tagok egy csoportja, amikor bekövetkezett a támadás.

A verőlegények támadására való felhívásra - rendszerkritikus Mérce szerint - Nacionalista Zóna 3.0 blogon találtak rá, amelyen több hazai ultrajobbos radikális szervezet, például a Légió Hungária, valamint a Mi Hazánkhoz köthető Magyar Jelen tesz közzé felhívásokat. A rendőrség 24 órán belül két embert is elkapott, mindkettőt azzal gyanúsítják, hogy részt vettek a támadásban, azonban ők nem tettek vallomást.