Szekszárdi uszoda építése: újabb milliárdok a befejezésre

Szekszárdon az 1970-es években épült régi uszoda 2015-ben zárt be, és bár az új létesítmény elkészülését már 2017-re ígérték, az építkezés csak 2018-ban kezdődött el, és a projekt még mindig nem fejeződött be. A korábbi kivitelezővel szerződést bontott az önkormányzat, és most újabb kormányközeli építőcsapat kapott megbízást a befejezésre, további milliárdokért.

Az első kivitelező, az AQUAPLUS Kft. nem fejezte be az építkezést, annak ellenére, hogy több részszámlát is benyújtott, és a vállalkozói díj is megemelkedett. A szekszárdi önkormányzat 2022 júliusában szerződést bontott a céggel, mivel a projekt nem haladt előre. Rendőrségi nyomozás is indult az ügyben, de a hatóságok megállapították, hogy nem történt bűncselekmény.

Lázár János építési miniszter 2022 novemberében Szekszárdra látogatott, és ígéretet tett arra, hogy az uszoda állami beruházásként folytatódik, és 2024 tavaszára elkészülhet.

A 2015 óta ígért új uszoda építése során az első tender nyertese az AQUAPLUS Kft. lett nettó 2,3 milliárd forintos ajánlattal. Az önkormányzat és a sportközpont 2018 március elején kötötte meg a kivitelezési szerződést, de a munkálatok megakadtak.

A 24.hu 2020-ban arról írt, hogy a kormány 25 milliárd forint értékben támogatott építőipari cégeket, és ebből 859,7 millió forint az Aquaplus Kútfúró Kft-nél landolt. A cég ügyvezetője korábban üzleti kapcsolatban állt Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselővel.

A szekszárdi önkormányzat és a cég többször is módosította az eredeti megállapodást, ami a vállalkozói díj emelkedéséhez vezetett. Harangozó Tamás MSZP-s képviselő szerint a kifizetett számlák a munka készültségéhez képest jogszerűtlenek voltak, de a rendőrség szerint nem történt bűncselekmény.

Az új kivitelezési eljárás nyertese a VEMÉV-SZER Kft. és a Laterex Zrt. konzorciuma lett nettó 3,235 milliárd forintos ajánlattal. A projekt befejezésére 480 nap áll rendelkezésre, és a tervek szerint egy 25 m x 33 m-es nagymedence és egy 8 m x 16 m-es tanmedence épül majd.

A VEMÉV-SZER Kft. és a Laterex Zrt. korábban is részt vettek hasonló beruházásokban. A VEMÉV-SZER Kft. 2023-as nettó árbevétele 19,6 milliárd forint volt, míg a Laterex Zrt. 2022-es árbevétele 38,3 milliárd forintot tett ki.

Török Ágnes