Okos pénzváltással jelentős összegeket takaríthat meg nyaraláskor

Kis odafigyeléssel jelentős összegeket spórolhat meg a nyaraló, ha tudatosan választ fizetési módot és pénzváltási lehetőséget. A Magyarországról külföldre utazók száma az idei első negyedévben jelentősen megnőtt a tavalyi évhez képest. Az üzemanyagárak jelentős eltérései miatt érdemes tájékozódni a tankolás helyszínéről is. Az utasbiztosítások esetében is megfontolandó a külön vásárlás, mivel kalkulátorok segítségével könnyen megtalálhatjuk a legkedvezőbb ajánlatot.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) öt plusz egy tippet adott a külföldi kártyahasználathoz, amelyek között szerepel a kártyán található védjegy/logó ellenőrzése, a forintszámlához rendelt kártyák esetén a bank által alkalmazott devizaeladási árfolyam figyelembe vétele, az ATM-es készpénzfelvétel költségeinek ismerete, a költési limitek ellenőrzése, valamint a zárolható összegek figyelembe vétele autóbérlés vagy szállodafoglalás esetén. Emellett fontos előre jelezni a banknak a külföldi kártyahasználatot, hogy elkerüljük a gyanús kártyaforgalom miatti számlazárolást.

Az RTL.hu szakértője szerint egy átlagos nyaraláson több tízezer forintot is megtakaríthatunk, ha helyesen válaszolunk a terminál kérdésére, hogy milyen pénznemben szeretnénk elszámolni a tranzakciót. Általában jobban járunk, ha az adott ország fizetőeszközét választjuk, mivel a magyar bankok általában kedvezőbb árfolyamon váltják a pénzt, mint a külföldi bankok.

Az online megoldások, mint a Revolut vagy a Wise népszerűsége miatt több hazai bank is bevezette a középárfolyamos devizaváltást, de figyelni kell a szolgáltatás korlátozásaira, mert a havi limit feletti összegeket magasabb árfolyamon számolhatják el. A biztonság érdekében nem szabad eltávolítani a kártyát fizetéskor, és rendszeresen ellenőrizni kell a kártyaforgalmat, még a hazatérés után is. A telefonos vagy okosóra-fizetés biztonságosabb, mivel ezekből nehezebben szerezhetők meg a kártyaadatok.

Készpénzre is szükség lehet, különösen olyan helyeken, ahol még nem terjedt el az elektronikus fizetés. Érdemes előre tájékozódni az adott ország fizetési szokásairól, és csak annyi valutát váltani, amennyit biztosan el akarunk költeni. A valutaváltás helyszínének kiválasztásakor figyelembe kell venni a váltó forgalmát és az árfolyamokat, mivel a határmenti benzinkutaknál drágábban válthatunk. ATM-ből történő készpénzfelvétel esetén is figyelembe kell venni a banki díjakat, de ezek ellenére is megérheti a váltás, ha a helyi pénzváltók rossz árfolyamon váltanak.

: article-1