Soroksári ámokfutás: Ítélet született

Elítélték azt az egyiptomi férfit, aki két évvel ezelőtt a volt élettársa soroksári házában túszul ejtette közös kislányukat, és a gyermek életével fenyegetőzött. A Terrorelhárítási Központ műveleti egysége mentette ki a gyermeket.

A 42 éves A. Mohamedet nem jogerősen 7 és fél év börtönbüntetésre ítélte a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság, feltételes szabadságra nem bocsátható. Emellett tíz évig kiutasították az országból és végleges hatállyal eltiltották a kiskorúakat érintő foglalkozásoktól. Az ügyészség súlyosbításért fellebbezett, így a folyamat másodfokon folytatódik majd.

A férfi 2022. augusztus 23-án délelőtt érkezett a volt élettársa házához, ahol a gyermekükre a nagyapja vigyázott. A gyermeket magával ragadva bezárkózott a házba, és a kislány nyakához tartott egy bozótvágót és egy karambit harci kést, miközben a gyermek, az élettárs és saját maga megölésével fenyegetőzött. A drámai eseményeket élő videóban közvetítette a közösségi oldalán. A rendőrség erőszak alkalmazásával jutott be a házba és ártalmatlanította a férfit.

A férfi korábban is erőszakos cselekményeket követett el. 2020 nyarán bántalmazta a gyermek anyját, majd egy évvel később az iskola előtti parkolóban verekedett össze a volt párja udvarlójával. A bíróság ezeket az előzményeket is figyelembe vette az ítélet meghozatalakor.

A Luxorban született A. Mohamed beismerés esetén 6 év 4 hónap börtönbüntetésre számíthatott volna, de nem vállalta a felelősséget. Az ítélettel kapcsolatban a kislány édesanyja nem elégedett, szerinte a férfi súlyosabb büntetést érdemelt volna. A bíróság a terhelt bűnösségét az általa a közösségi médiában élőben közzétett videó, a tanúvallomások, a szakértői vélemények és a rendőri jelentés alapján állapította meg. A férfi még az ítélethirdetéskor is megfenyegette a tanúkat, ezért a bíróság a letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta.