Semjén Zsolt 91 oldalas salátatörvényének gyors elfogadása

Hétfő hajnalban Semjén Zsolt egy 91 oldalas módosító javaslatot nyújtott be, amelyet az Országgyűlés kivételes eljárásban tárgyalt, és már kedden megszavaztak – számolt be az RTL Híradó.

A salátatörvény több egészségügyi törvény módosítását is tartalmazza, azonban a Magyar Orvosi Kamarával nem történt egyeztetés a változtatásokról. A törvényjavaslatot végül 136 igen szavazattal, 23 ellenében és 21 tartózkodás mellett fogadták el a kormánypártok.

A törvény értelmében többek között bevezetik az állami kórházakban az egységes beléptetési rendszert, amelynek segítségével ellenőrizhető lesz az alkalmazottak munkaidő-betartása, ehhez videókamerák használatát is előirányozzák. Emellett kiterjesztik a kötelező egészségügyi szűrővizsgálatokat a 18 év felettiekre, amit a belügyminiszter rendelhet el. A törvény további elemei között szerepel a kórházban hagyott csecsemők könnyített örökbefogadása, gyógyszertámogatások, valamint az új ügyeleti rendszer bevezetése októberben a fővárosban.

Az ellenzéki képviselők bírálták a gyorsaságot, mondván, hogy nem volt elegendő idejük alaposan megvizsgálni a hosszú javaslatot, és kérdésessé vált, hogy a kormány honnan teremti elő a szükséges forrásokat a döntések végrehajtásához. A Magyar Orvosi Kamara szerint a jelenlegi 24 órás ügyeleti rendszer Budapesten jól működik, így a változtatásnak nincs értelme.