Online csalási hálózatot leplezett le a rendőrség

Egy ügyvéd áll a gyanú szerint egy online csalási hálózat mögött, amely strómanokat és fantomcégeket használt fel. A Pest vármegyei gazdaságvédelmi nyomozók a Mátrix Projekt keretében hajtották végre a rajtaütést, mely során 8 gyanúsítottat, köztük az ügyvédet vették őrizetbe.

A Police.hu 2023. október 13-án számolt be arról, hogy három ukrán férfi és négy stróman került bilincsbe egy összehangolt akció során. A nyomozás 2024. május végére érett szélesítéssé, amikor is a Nemzeti Védelmi Szolgálat Kiberfelderítési Főosztálya is bekapcsolódott a munkába. Az elfogásokat május 22-én, 9 helyszínen, 70 rendőr bevonásával hajtották végre, ahol a kiberes nyomozók Dr. B. Zoltán belvárosi ügyvéd irodájáig jutottak el.

Dr. B. Zoltán körülbelül 300, főleg mélyszegénységben élő stróman nevére bejegyeztetett céget alapított az elmúlt két évben, és jelenleg közel 50 társaság érintett gazdasági bűncselekményekben. A cégek valós gazdasági tevékenységet nem végeztek, de rövid idő alatt több százmilliós forgalmat bonyolítottak le bankszámláikon. A fantomcégek közti utalások során a kicsalt pénzeket felvették és szétosztották.

Az ügyvéd és társai banki ügyintézőnek vagy bankbiztonsági dolgozónak adták ki magukat, és az Anydesk alkalmazás telepítésére ösztönözve áldozataikat, netbanki adatok megszerzésével 150 millió forintot csaltak ki 12 embertől. A nyomozás során felmerült, hogy a közeljövőben további szélesítésre kerülhet sor, és a költségvetési csalásokat vizsgáló szervezetek is figyelmet fordíthatnak az ügyre.

A rendőrség a call centerként működő ügyvédi irodából többek között mobiltelefonokat, páncélszekrényben rejtett pénzeket, és BMW autókat foglalt le. Összesen 436 millió forint értékű vagyont – készpénzt, értékpapírokat, ingatlanokat és autókat – vettek zár alá, amelyek között 94 millió forint készpénz, 60 millió forint értékű értékpapír, 154 millió forint értékű ingatlanok és 25 millió forint értékű autók is szerepelnek.

Az ügyvédet és hét társát több rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntettével gyanúsították meg. Öten, köztük Dr. B. Zoltán, letartóztatásban vannak, míg három társuk szabadlábon védekezik.

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Kiber Csoportja továbbra is küzd az ilyen bűnözői csoportok felszámolásáért. Az online csalások megelőzésével kapcsolatos további információk a Kiberpajzs oldalán érhetők el.