A világ konfliktusainak száma rekordmagasságban

Az Institute for Economics & Peace (IEP) által készített globális békeindex 2024-es kiadása szerint a világban jelenleg 56 konfliktus van folyamatban, ami a második világháború óta a legmagasabb szám. Az Al Jazeera által ismertetett jelentés rámutat, hogy a világ válaszúthoz érkezett, hiszen a konfliktusok száma globálisan elérte ezt a magas számot.

A világ országai közül 97-ben romlott a békesség szintje 2024-ben, ami az eddigi legmagasabb szám a jelentés 2008-as első kiadása óta. A konfliktusok nem csak számban nőttek, hanem kiterjedtebbé és nemzetközibbé is váltak: 92 ország érintett a határain kívüli konfliktusokban, ami szintén rekordnak számít.

Az elmúlt évtizedben a békesség szintje 10 évből kilencben csökkent, és jelenleg is rekordszámú konfliktus, a militarizáció növekedése, valamint a nemzetközi stratégiai verseny fokozódása jellemzi a világot. Steve Killelea, az IEP alapítója és ügyvezető elnöke szerint a kisebb volumenű szembenállások megoldását kell sürgetni az eszkaláció elkerülése érdekében.

A 10 legbékésebb ország közül hét Európában található, de a régió 36 országa közül 23 hátrébb lépett a békeindexben a békesség csökkenése miatt. A jelentés szerint 91 országban nőtt a militarizáció, ami megfordította az előző 15 év tendenciáját.

2024 első négy hónapjában 47 ezer ember halt meg a globális konfliktusok következtében, és ha ez az év hátralévő részében is így folytatódik, akkor az 1994-es ruandai népirtás óta idén halhatnak meg a legtöbben a különböző összetűzések következtében. Összehasonlításképp, 2023-ban 162 ezer konfliktus okozta haláleset történt, ami a második legmagasabb szám az elmúlt 30 évben.

A halálesetek közel háromnegyedét az ukrajnai és a gázai konfliktusok okozták, ahol nyolc hónap alatt több mint 37 ezer ember vesztette életét. Az erőszak globális gazdasági hatása 2023-ban 19,1 billió dollár volt, vagyis fejenként 2380 dollár, ami 158 milliárd dolláros növekedést jelent. Ukrajnában volt az erőszak relatív gazdasági költsége az egyik legmagasabb 2023-ban, ami az ország GDP-jének 68,6 százalékát tette ki.

Jemen volt a legbékétlenebb ország 2023-ban, majd Szudán, Dél-Szudán, Afganisztán és Ukrajna következett, míg Izland, Írország, Ausztria, Új-Zéland és Szingapúr voltak az első öt legbékésebb országok. Magyarország a világ 14. legbékésebb országa az index alapján, és tavalyhoz képest négy hellyel előrébb került.