Zöld rendszámok eltűnhetnek a konnektoros hibridekről

Egy új törvénytervezet értelmében a plug-in hibrid autók elveszíthetik a zöld rendszámot, amely eddig különféle kedvezményeket biztosított számukra.

A Kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv céljaival összhangban tervezi, hogy 2024. szeptember 1-jétől a külső töltésű és a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsik már nem jogosultak zöld rendszámtábla igénylésére az első belföldi forgalomba helyezéskor. A már forgalomban lévő plug-in hibridek tulajdonosainak is változásokra kell készülniük, ugyanis a törvénytervezet előírja, hogy a korábban kiadott zöld rendszámtáblákat 2026. november 30-ig le kell majd cserélniük sima rendszámtáblákra. A kormány célja, hogy a zöld rendszám által nyújtott előnyöket kizárólag a tisztán elektromos és nulla kibocsátású járművek élvezhessék.

A változás nem jön váratlanul, korábban már több alkalommal is felvetődött a konnektoros hibridek zöld rendszámának megvonása. A jelenlegi helyzetben a törvénytervezet mintegy 41 ezer autót érintene hazánkban. A jogszabálytervezet társadalmi egyeztetésre van bocsátva, és nagy valószínűséggel megszavazzák.

A Totalcar legújabb cikkében arról írt, hogy a kormány 2024. szeptember 1-től nem engedné, hogy a plug-in hibrid autókkal rendelkező tulajdonosok zöld rendszámot és az ezzel járó kedvezményeket megkapják. A részleteket a Totalcar cikkében olvashatják. A Kormány valószínűleg ezzel a törvénytervezettel szeretné a lakosságot még környezetkímélőbb közlekedési eszköz választására bírni.