Pakisztán belbiztonsági válsága és a kínai kapcsolatok

Pakisztán belbiztonsági problémái egyre súlyosabb kihívást jelentenek, és bár Kína kész a gazdasági kapcsolatok bővítésére, a biztonságos üzleti környezet megteremtése elengedhetetlen. A két ország vezetői, Hszi Csin-ping kínai elnök és Shehbaz Sharif pakisztáni miniszterelnök találkozóján az együttműködés elmélyítéséről tárgyaltak, de Kína aggodalmát fejezte ki a pakisztáni helyzet miatt. A kínai államfő reményét fejezte ki, hogy Pakisztán képes lesz stabil és kiszámítható üzleti környezetet teremteni, miközben a bányászat, mezőgazdaság és a megélhetés területén is megállapodások születtek.

A pakisztáni kormány elkötelezett a külföldiek, különösen a kínai állampolgárok biztonságának garantálása mellett, és határozott lépéseket ígér a terrorizmus elleni harcban. Az országban egyre aktívabb radikális iszlamista csoportok jelentenek fenyegetést, amelyek a külföldiek ellen támadnak, és a támadások egyre több területre terjednek ki. Pakisztán északi részén, Dasuban és Chilasban is megerősítették a biztonsági intézkedéseket, mivel ezeken a településeken keresztül halad a kínai kereskedelmi forgalom.

A pakisztáni kormány a „Biztonságos városok” program keretében köztéri kamerarendszereket és ellenőrzőpontokat telepít a veszélyesnek ítélt területeken, hogy növelje a biztonságot és vonzóbbá tegye az országot a külföldi befektetők számára. A különböző fegyveres csoportok, mint például a Tehrik-e Taliban Pakistan (TTP), rendszeresen támadásokat hajtanak végre, amelyek célkeresztjében gyakran a kínai állampolgárok és beruházások állnak.

A kínai érdekeltségek elleni támadások súlyos következményekkel járhatnak Pakisztán számára, mivel veszélyeztethetik a további kínai befektetéseket. Kína felvetette a saját biztonsági magánvállalatainak bevonását, de Pakisztán ezt visszautasította, helyette Peking a tálibokon keresztül próbálja befolyásolni a biztonsági helyzetet.

A Kínai-Pakisztáni Gazdasági Folyosó (CPEC) a kínai Övezet és Út kezdeményezés (BRI) egyik kulcsfontosságú eleme, és jelentős befektetések valósulnak meg Beludzsisztánban. A helyi lakosság egy része azonban függetlenségre törekszik, ami feszültségeket szül. A pakisztáni állampolgárok számára gyakran úgy tűnik, hogy a beruházások inkább Kína érdekeit szolgálják, miközben Pakisztán hosszútávú lehetőségeit korlátozzák.

Pakisztán külső államadóssága 2023-ban elérte a 130 milliárd dollárt, ami a korábbi értékek duplája, és a kormány főleg Kínának tartozik. A biztonsági problémák középtávon veszélyeztethetik a két ország viszonyát, de Kína számára Pakisztán továbbra is kulcsfontosságú a BRI és az India elleni rivalizálás szempontjából. A befektetések jellegének megváltozása és a saját biztonsági szolgálatok megjelenése lehet a jövőbeni megoldás, ha Pakisztán nem képes javítani a helyzetet.