Ötmilliárd forintos támogatás kistelepüléseknek infrastruktúra-fejlesztésre

A Miniszterelnökség bejelentette, hogy ötmilliárd forintos keretösszeggel hirdettek meg pályázatot a kistelepülések számára, amely út-, híd-, járda-, és kerékpárút építési, valamint felújítási projektekre nyújthat támogatást.

A Magyar Falu Program keretében megvalósuló pályázati lehetőség az 5 ezer fő alatti településeket célozza meg, és 2024 májusában került közzétételre. A támogatásokra szerdától kezdődően lehet jelentkezni, kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár felületén keresztül, egészen július 12-ig.

A felhívás szerint az önkormányzatok a támogatást saját tulajdonú utak, hidak, járdák építésére és felújítására, valamint állami vagy önkormányzati tulajdonú kerékpárforgalmi létesítmények kialakítására és fejlesztésére használhatják fel. Fontos megjegyezni, hogy egy pályázó csak egy projektet nyújthat be.

A program keretösszege lehetővé teszi, hogy az út-, híd-, kerékpárforgalmi létesítmények építésére vagy felújítására akár 45 millió forint, míg járdák fejlesztésére maximum 10 millió forint támogatást nyújtsanak. A beruházásokat a pályázati kiírás közzétételétől számított 18 hónapon belül, de legkésőbb 2025. november 13-ig kell megvalósítani.

A Magyar Falu Program célja, hogy javítsa a kistelepülések közlekedési infrastruktúráját. A kormány ebben a keretben öt év alatt, a jelenlegi pályázati kiírással együtt, több mint 370 milliárd forinttal támogatja a mellékutak, utcák és járdák fejlesztését az ország szerte.