Plug-in hibridek előjogainak megszüntetése várható ősszel

Ősszel, szeptember 1-jétől a plug-in hibrid autók esetében már nem járna a zöld rendszám, amely számos előjoggal bír, és a korábban kiadott zöld rendszámokat is 2026. november 30-ig le kellene cserélni – számolt be a hvg.hu egy kormányrendelet-tervezetről.

A kormány a zöld rendszámokkal járó kedvezményeket kizárólag a tisztán elektromos és nullakibocsátású autók számára kívánja fenntartani. A zöld rendszám jelenleg ingyenes parkolást, regisztrációs adó-, teljesítményarányos gépjárműadó- és vagyonszerzési illeték-mentességet biztosít a tulajdonosoknak, de ez a jövőben megváltozhat.

A plug-in hibridek környezeti hatását illetően a Telex korábban részletesen tárgyalta, hogy ezeknek az autóknak a környezeti lábnyoma nagyban függ a használati szokásoktól, például attól, hogy milyen gyakran töltik őket villannyal. A hibrid autók hivatalos fogyasztási és környezetvédelmi adatai a szabványos WLTP mérési ciklus során teljesen feltöltött akkumulátorral kerülnek meghatározásra, ami a valós használat során eltérő lehet.