Oroszország védelmi intézkedéseket hajt végre a Krími híd körül

Az oroszok intenzíven erősítik a Krími híd védelmét, ami arra utal, hogy növekvő aggodalmat éreznek az ukrán támadásokkal szemben. A híd köré telepített akadályok a fejlett ukrán fegyverekre adott válaszként jelennek meg, és a műholdfelvételek alapján egy barikád építését mutatják. A Krími híd létfontosságú szerepet tölt be az orosz utánpótlások szállításában a Krím-félszigetre, így stratégiai jelentősége kiemelkedő. Az ukránok is tisztában vannak ezzel, és a 2022-es orosz inváziót követően többször is támadták az átkelőt, ami súlyos károkat szenvedett, és hosszú ideig csak korlátozott forgalomra volt alkalmas.

A védekezés részeként a térségbe számos légvédelmi eszközt telepítettek, amelyekkel az oroszok rendszeresen semmisítik meg az ukrán rakétákat. Azonban a legnagyobb fenyegetést jelenleg nem a légitámadások, hanem az egyre fejlettebb tengeri drónok jelentik. Az ukránok ezen eszközök segítségével már több orosz hadihajót is megsemmisítettek, és képesek voltak behatolni a zárt Azovi-tengerre, ahol támadásokat hajtottak végre. Ezáltal a Krími híd a víz felől is veszélybe került.

A műholdfelvételek tanúsága szerint Oroszország egy viszonylag egyszerű megoldást választott a tengeri támadások ellen: egy barikádot húztak fel a híd köré. Az akadályok célja, hogy megállítsák a tenger felől érkező támadásokat, így megvédve a hidat. Az elmúlt hónapban különösen megnövekedett az itt elhelyezett védelmi eszközök száma. A cél nem az Azovi-tengerre vezető bejárat teljes elzárása, így a fő hajózási útvonal nyitva marad, de a híd egy része továbbra is veszélynek van kitéve. Jelenleg nem ismert, hogy a barikád mennyire hatékony védelmet nyújt az ukrán tengeri drónok ellen.

Az ukrán légvédelem becsődölése miatt az oroszok kihasználták a rést és lecsaptak a legendás Szu-27-es vadászgépre. Az oroszok tegnap tettek közzé egy felvételt, amelyen látható, hogy a dolgincevói reptéren megsemmisítenek egy ukrán vadászgépet. Ma újabb videó érkezett egy másik légitámaszponton végrehajtott támadásról. Az ukrán légierő bázisait az elmúlt napokban több alkalommal is támadták az oroszok, amelyek látszólag több gép kilövésével zárultak. Egy nappal korábban egy Szu-25-öst lőttek ki a dél-ukrajnai Krivij Rih mellett, egy nappal később pedig a mirhorodi légibázisra csapott le az orosz hadsereg, ahol egy Szu-27-es semmisült meg a támadás során. A videót közzétevő ukrán milblogger szerint viszont nem egyértelmű, hogy a rakéta nem ment-e mellé, mivel a felvételen úgy tűnik, hogy nem sikerült eltalálni a vadászgépet.

Ukrajna rendszeresen használ úgynevezett csalikat, amelyekkel az oroszokat igyekszik megtéveszteni egy-egy célpont esetében. Az olcsó eszközök lényege, hogy Moszkva olyan silány másolatokra pazarolja el az erőforrásait, amely Ukrajna számára értéktelen. Mivel a replikák gyártására egy teljes iparág épült a kelet-európai országban, ezért az egyre jobb minőségű eszközök még inkább hasonlítanak az eredeti eszközökre.

A közösségi médiában közzétett felvételek szerint az oroszok nemrégiben egy rettegett Iszkander-M ballisztikus rakétával csapódtak be az ukrajnai Poltava régióban, Mirhorod térségében, ahol szinte egy teljes Sz-300-as légvédelmi rakétaüteget semmisítettek meg. A támadásban megsemmisült egy 5N66 NVO kismagasságú, mobil célfelderítő radar és három darab légvédelmi rakétaindító, illetve számos kiszolgálójármű. A támadás lényegében egy egész rakétaosztályt megsemmisített. Nem sokkal később a mirhorodi katonai légibázist is találat érte: a támadás során egy Szu-27-es vadászbombázó semmisült meg.