Vészjósló jel Donald Trumpnak? - Egy hajszálon múlt a győzelem

Kedden Ohio államban időközi képviselőválasztást tartottak, ahol a korábban toronymagasan győztes republikánusok most csak szűk előnnyel tudtak győzni, ami aggodalomra adhat okot Donald Trump pártjának.

Az AP beszámolója szerint az Ohio állambeli választáson a republikánus Michael Rulli nyerte meg a szavazatok közel 55 százalékával a kelet-ohiói időközi kongresszusi választást, ami jelentősen alacsonyabb, mint a párt korábbi, itt elért eredményei. A 2022-es választáson még a szavazatok közel 68 százalékát szerezték meg, ami 36 százalékpontos különbséget jelentett, míg Trump a 2020-as elnökválasztáson mintegy 30 pontos előnnyel győzött.

Michael Rulli elismerte, hogy a verseny szoros volt, és ellenfele, a demokrata Michael Kripchak jól dolgozott. A körzet, amely hagyományosan kékgalléros, vagyis munkásosztálybeli szavazókra támaszkodik, nem bízik vakon sem a demokratákban, sem a republikánusokban, és az egyéni jelöltekre helyezi a hangsúlyt.

A demokraták számára a mostani eredmények reményt adhatnak, hogy az őszi választásokon a rozsdaövezet további államaiban, mint például Pennsylvaniában is versenyképesek maradhatnak. Michael Kripchak szerint a választási eredmények nem csökkentették a demokraták lelkesedését, és a kampányuk felülmúlta a várakozásokat, cáfolva a kétkedőket.

Az időközi választást azután írták ki, hogy Bill Johnson republikánus kongresszusi képviselő bejelentette, hogy 2024 januárjában lemond tisztségéről. Michael Rulli így a mandátum fennmaradó idejét tölti majd ki, és november 5-én újra megmérkőzik Michael Kripchakkal a teljes, kétéves képviselői ciklusért.

E közben John Bolton, Donald Trump korábbi fehér házi nemzetbiztonsági tanácsadója arra figyelmeztetett, hogy a közvélemény nem veszi elég komolyan a volt elnök bosszút emlegető fenyegetéseit. Bolton szerint Trump hosszú listát készít azokról az ellenfeleiről, akiket el akar kapni, és aggódik amiatt, hogy a szövetségi igazságszolgáltatás "valós nyomás alá kerül", ha újraválasztják Trumpot. A volt elnök a múlt hét végén megerősítette, hogy a bosszú időbe telik, és néha indokolt lehet. Bolton kifejtette, hogy a Trump-kormányzat alatt az igazságügyi minisztérium folyamatos káoszban lesz, mivel Trump arra utasítja majd a politikai kinevezettjeit, hogy kezdjenek el vizsgálni különböző személyeket, akár van rá okuk, akár nincs.