Ódor Lajos lett Szlovákia legnépszerűbb politikusa

Komoly meglepetést okozva a liberális-környezetvédő, Európa-párti programmal induló Progresszív Szlovákia (PS) párt nyerte az európai parlamenti választásokat északi szomszédunkban. Ódor Lajos, a párt listavezetője és az ország első magyar származású kormányfője, a legtöbb preferenciális szavazatot kapta, így ő lett Szlovákia legnépszerűbb EP-képviselője.

A Progresszív Szlovákia 27,8 százalékot kapott, ami majdnem tíz százalékponttal jobb eredmény, mint a tavalyi általános választásokon, amikor a progresszívek csak 18 százalékig jutottak Pozsonyban. Ódor Lajos 294 944 szavazatot kapott, míg a második helyezett Lubos Blaha, a Smer politikusa 187 020-at. Ódor tavaly ügyvezető miniszterelnökként adta át a stafétabotot Robert Ficónak, aki idén májusban egy merényletben súlyosan megsebesült.

A Smer 24,76 százalékos eredménnyel a második helyre szorult az EP-választásokon, ami nem volt elég a győzelemhez. A választók nem álltak Fico mellé annak ellenére sem, hogy az ellene megkísérelt május 15-ei nyitrabányai merénylet az egész országot megrázta. Fico a merénylet után az ellenzéket kezdte szidni, ami nem tett jót a pártjának a szavazáskor.

A harmadik helyen Erik Kalinák, a hadügyminiszter és kormányfő-helyettes unokaöccse végzett 151 860 szavazattal, míg negyedik helyen a szélsőjobboldali Republika politikusa, Milan Uhrik 133 949 vokssal. A Republika a tavalyi általános választásokon még csak 4,7 százalékot ért el, idén viszont már 12,53 százalékot kapott.

A Hlas pártja, amelyet Peter Pellegrini vezetett, tavaly óta jelentősen gyengült, és az EP-választáson mindössze 7,2 százalékot ért el. A szlovákiai magyarokat képviselő Szövetség sem jutott be az EP-be, hiszen csak 3,9 százalékot kaptak.

A Progresszív Szlovákia főleg a nyugati területeken, Pozsonyban és környékén, valamint a Nagyszombat térségében ért el jó eredményt. A Smer az ország elmaradottabb, keleti, északkeleti térségeiben volt erős, de a középső vidékein is jól szerepelt.

A politikai bizonytalanság és feszültség növekedését mutatja, hogy a Smer és az SNS összefogni látszik, és nem sietnek új parlamenti elnököt választani a köztársasági elnöki posztot elfoglaló Peter Pellegrini helyére. A Smer és az SNS vezetői nem szeretnék, hogy a Hlas túlzottan megerősödjön, és ezért tolnák el a házelnökválasztást.