Nyári táborok áremelkedése és népszerűségi tendenciák

A nyári táborok árai átlagosan 10-15 százalékkal emelkedtek, így a napközis táborokért átlagosan 50 ezer forint feletti összeget, míg az ottalvós táborokért 80 ezer forintot kell fizetniük a családoknak a Táborfigyelő adatai szerint.

A táborozó gyerekek száma az előző év rekordjához képest csökkent, 2024-ben 215 ezer résztvevővel számolhatunk, ami részben a nyári szünet egy héttel való rövidülésének tudható be, így idén tíz héten át vakációzhatnak a gyerekek. A sporttáborok a legnépszerűbbek maradtak harmadik éve, de a kalandtáborok és az idegen nyelvi, valamint a katonai táborok is népszerűek a gyerekek körében. A legtöbb gyermek Pest, Bács-Kiskun és Veszprém vármegyékben táborozik, de Somogy és Fejér vármegyék is kedvelt célpontok. A táborkínálat földrajzi eloszlása országszerte optimális, így a családoknak nem kell messzire utazniuk a kiválasztott táborokért.

A táborozó gyerekek valamivel több mint fele (53 százalék) napközis táborban tölti a vakációt, míg 47 százalékuk ottalvós programokon vesz részt. A fiatalabb korosztály nagyobb arányban táborozik napköziben, mivel számukra szükséges az élménydús felügyelet, amíg a szülők dolgoznak.

A SZÉP kártya elfogadása továbbra is népszerű fizetési mód a nyári táborokban, több mint egyharmadukban fogadják el ezt a béren kívüli juttatást. Az OTP vezeti a kártyakibocsátók rangsorát, de az MBH és a K&H is hasonló népszerűségnek örvend.

Az idei év újdonsága, hogy az országhatáron kívül élő magyar családok egyre nagyobb mértékben táboroztatják gyermekeiket Magyarországon. Az Európai Unió tagállamaiból és az EU-n kívüli országokból érkező gyerekek száma is növekszik, mint például Németország, Ausztria, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Anglia, az Egyesült Államok, Kanada és Brazília. A magyar kultúra és nyelv gyakorlása mellett a magyar táborok kiemelkedő minősége is fontos szempont a választásnál.