Egyre több erőszakos tragédia történik a magyar iskolákban

Az elmúlt hónapokban egyre gyakoribbak az erőszakos támadások a magyar iskolákban, a diákok között. Áprilisban egy hatodikos kislány szívtájékon szúrt egy osztálytársát, májusban egy 10 éves fiút életveszélyesen összevertek, és egy fiatal mészárlásra készült. Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány pszichológusa szerint az agresszív késztetések növekedése a tizenévesek körében aggasztó jelenség.

Az áprilisi bőnyi eset, amikor egy kislány a reggeli órákban késelési kísérletet hajtott végre, megdöbbentette az országot. A Blikk információi szerint a támadó kislány labilis volt és fenyegetőzött, de az iskolában nem vették komolyan a jeleket. A Kék Vonal statisztikái is azt mutatják, hogy nő az öndestruktív és kifelé irányuló agresszív késztetések száma a tizenévesek körében.

Reményiné Csekeő Borbála szerint a mentális egészség megrendülése esetén a fiatalok gyakran fizikai erőszakkal fejezik ki negatív érzéseiket, különösen ha nem tanulták meg ezeket verbalizálni. Gyakran előfordul, hogy az agresszió nem a probléma forrását érinti, hanem ártatlanok kerülnek veszélyes helyzetbe.

A pszichológus hangsúlyozza a prevenció fontosságát, amelynek az egész közösséget kellene érintenie. A gyermek viselkedésének látványos megváltozása, például a visszahúzódás vagy a magányosság, jelzés lehet arra, hogy segítségre van szükség. Konkrét erőszakos tettekre való felkészülésről is beszélt, például a bőnyi késelésnél és a Sajókazai Általános Iskolában történtekről.

A pszichológus szerint a gyermeknek már az is segíthet, ha látja, hogy elindult egy folyamat a segítség érdekében. A tünetek és előjelek gyakran a diákok között terjednek, és nem jutnak el felnőtthöz, ezért fontosak a kortárs segítő programok. Minden gyermekközösségben kellene lennie olyan felnőttnek, aki segíti a kortársakat a megoldásban.

A nyári táborok kapcsán Borbála kiemelte, hogy a szülők beszéljenek a gyermekkel és tanítsák meg őket, hogy a segítségkérés fontos és nem a gyermek hibája, ha veszélyes helyzetbe kerül. A pszichológus szerint a mobilozás iskolai megtiltása rövid távon konfliktusokat erősíthet, de hosszú távon javulást hozhat.

A Kék Vonal ingyenes, éjjel-nappal elérhető hívószámai a 116 111 és a 116 000 a nyári szünetben is elérhetőek gyerekeknek, 24 év alatti fiataloknak, illetve az értük aggódó felnőtteknek is.