Noam Chomsky-t kórházban ápolják

Tavaly júniusban súlyos agyvérzést szenvedett Noam Chomsky, akit jelenleg felesége szülőhazájában, Brazíliában ápolnak – tájékoztatta kedden az amerikai nyelvész, aktivista felesége e-mailen az Associated Press-t.

Valeria Chomsky, az amerikai nyelvész és aktivista felesége szerint a 95 éves Noam Chomsky-t két ápoló kíséretében a Sao Pauló-i kórházba szállították mentőhelikopterrel, amint állapota lehetővé tette az USA-ból történő elszállítást. A Folha de S. Paulo című brazil napilapnak nyilatkozva beszámolt férje állapotáról is. Elmondása szerint Chomsky nehezen beszél, testének jobb oldala érzéketlen, és hogy naponta látogatja neurológus, logopédus és tüdőgyógyász.

A felesége által közölt információk szerint Noam Chomsky továbbra is követi a híreket, és amikor a gázai háborúról szóló képeket látja a tévében, tiltakozása és csalódottsága jeléül megemeli a bal karját.

Noam Chomsky a nyelvészet terén végzett kiemelkedő munkájáról ismert, emellett mint az egyik legnagyobb tekintélyű baloldali értelmiségi, az Egyesült Államokban hosszú évtizedek óta kíméletlen kritikusa az amerikai külpolitikának, kezdve a vietnámi háborúval.