Ukrajnai terjeszkedés a biztonsági kockázatok ellenére: Európai hadiipari óriás lépése

A német Rheinmetall vállalat és az Ukroboronprom ukrán állami vállalat közös karbantartó központot nyitottak Nyugat-Ukrajnában, ahol a német adományozott katonai felszerelések javítását és karbantartását végzik. A Defense News szerint a központban jelenleg Marder gyalogsági harcjárművek (IFV) karbantartására és szervizelésére kerül sor, és a tervek szerint később Leopard harckocsikat is fogadnak majd, helyi munkaerőt alkalmazva.

Az új létesítményt 2023. június 10-én avatták fel, és a német cég az Ukroboronprommal közösen működteti. A központ célja, hogy a harcokban megsérült, Németország által adományozott katonai felszereléseket helyben javítsák és karbantartsák.

Az ukrán szakembereket a Rheinmetall németországi telephelyein képezték ki a páncélozott járművek karbantartására. A vállalat 2023 végéig több mint 100 Marder IFV-t küldött Ukrajnába, és további szállításokat terveznek az év folyamán. Emellett Leopard 1 és 2 harckocsikat, valamint páncélozott mentőjárműveket is szállítanak Kijevbe. A Rheinmetall továbbá az ukrán hadsereg számára KF41 Lynx páncélosokat is biztosít, amelyeket a Magyar Honvédség is használ, és az első járművek már idén megérkezhetnek a frontra.

A Rheinmetall illetékesei korábban már felvetették, hogy akár négy gyárat is létrehozhatnak Ukrajnában különféle fegyverek gyártására. Június elején a francia-német KNDS harcjárműgyártó bejelentette, hogy közel áll ahhoz, hogy leányvállalatot nyisson Ukrajnában. Habár több nyugati szárazföldi járműgyártó is mérlegeli az ukrajnai gyártóüzem megnyitását, a biztonsági kockázatok miatt eddig csak kevesen tették meg ezt a lépést.

A német Uniper energiakonszern, amely 2022-ben került a német állam tulajdonába, bejelentette, hogy felmondja a Gazprom orosz gázipari cég exporttal foglalkozó vállalatával, a Gazprom Exporttal kötött hosszú távú gázszerződéseket. A szerződések felmondását egy stockholmi bíróság végzése tette lehetővé, amelyben több mint 13 milliárd eurós kártérítést ítéltek meg az Uniper számára. Elemzők szerint azonban kevés esély van arra, hogy a Gazprom Export kifizesse az összeget, de ha mégis, az a német szövetségi költségvetést gyarapítaná, tekintettel arra, hogy az Uniper 99 százaléka állami tulajdonban van. Az Uniper megmentésére a német állam több tízmilliárd eurót költött, hogy fedezze a veszteséget, amit az okozott, hogy az Uniper jelentős – a gázszerződésre alapozott – határidős szállítási szerződéssel rendelkezett.