Négy ipari ágazat felelős évente közel két dunántúlnyi halottért Európában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a dohány, az ultrafeldolgozott élelmiszerek, az alkohol és a fosszilis tüzelőanyagok használata évente 2,7 millió halálért felelős Európában, ami naponta legalább hétezer ember életét követeli.

A WHO szerdai figyelmeztetése szerint ezek az iparágak világszerte 19 millió halálesetért felelősek, és a szervezet jobb szabályozást sürget ezekre a termékekre vonatkozóan. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a dunántúli nagyrégióban 2023-ban 1,4 millióan éltek, ami aláhúzza a probléma súlyosságát.

Hans Kluge, a WHO regionális igazgatója szerint Európában a "négy iparág naponta legalább hétezer embert öl meg". Az igazgató hozzátette, hogy az iparágak célzott marketingstratégiákkal kihasználják a kiszolgáltatott embereket, félrevezetik a fogyasztókat és hamis állításokat tesznek termékeik előnyeiről vagy környezetbarátságáról.

Ezek a taktikák aláássák a küzdelmet a legnagyobb nem fertőző betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek ellen, amelyek tízből négy halálesetért felelősek Európában. A WHO szerint a dohány-, élelmiszer-, tüzelőanyag- és alkoholipari óriáscégek termékeik népszerűsítésével akadályozzák az olyan betegségek megelőzésére és ellenőrzésére irányuló erőfeszítéseket is, mint a rák és a cukorbetegség.

A nagy csoportok gyakorlatai serkentik az egyenlőtlenségeket, rákot, szív- és érrendszeri, valamint krónikus légzőszervi betegségeket és cukorbetegséget idéznek elő, továbbá "jelentős akadályt jelentenek a megelőzési politikák számára" – sajnálkozik a WHO-illetékes.

A lakosság védelme érdekében a WHO szigorúbb szabályozás bevezetését kéri, különösen az egészségre káros termékek forgalmazása, a monopolisztikus gyakorlatok, a multinacionális vállalatok megadóztatása és a válságok idején kiszolgáltatottabb lakosság "kizsákmányolása" tekintetében. Hans Kluge úgy fogalmazott: az emberek minden körülmények között fontosabbak a nyereségnél.