Két napra szivárványszínű lesz a müncheni stadion a foci Eb alatt

A müncheni Allianz Arena június 22-én és 23-án szivárványszínű kivilágítást kap az LMBTQ-közösség müncheni Pride-ja miatt.

A stadionban a foci Európa-bajnokság alatt összesen hat mérkőzést rendeznek, de éppen ezeken a napokon nem lesznek meccsek. Az Allianz Arena kivilágítása korábban, a 2021-es foci Eb-n komoly viták tárgya volt, amikor az UEFA nem engedélyezte, hogy szivárványszínekben pompázzon a stadion Németország és Magyarország mérkőzése alatt.

Ez a döntés azért született, mert München városvezetése a magyar meleg közösségekkel akart szolidaritást vállalni, akiket hátrányosan érintettek a friss törvénymódosítások. München főpolgármestere, Dieter Reiter az UEFA döntését szégyenteljesnek nevezte, és válaszul több német stadion is szivárványszínekben világított meg. Az UEFA a döntését PR-szagú magyarázatokkal igyekezett indokolni. Emiatt több német cég és Barcelona is tiltakozott, és korábban Magyarországon indult online petíció a müncheni stadion szivárványos kivilágításáért, hogy ezzel is tiltakozzanak a melegellenessé eltérített pedofiltörvény ellen. Az ötlet elég komoly politikai támogatást kapott Bajorországban. Akkor Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azt mondta, károsnak tartja a sport és a politika összekeverését.

A magyar válogatott a mostani Európa-bajnokságon ismét találkozik a német csapattal, a mérkőzést június 19-én Stuttgartban rendezik meg. München hat mérkőzésnek ad otthont ezen az Európa-bajnokságon, beleértve a pénteki nyitómeccset Németország és Skócia között. Az Allianz Arena szivárványos kivilágítása a 2021-es Eb-n is közbeszéd tárgya volt, és a petíciót indító civilek, müncheni politikusok és a városvezetés is kitartott amellett, hogy így üzenjenek a magyar meleg közösségeknek, a homofób kiegészítésekkel tarkított pedofiltörvényre adott reakcióként. Mint írták, München „támogatja a sokszínűséget, a toleranciát és az egyenlőséget a sportban, valamint a társadalomban”.