Mette Frederiksen támadása: a dán kormányfő még nem épült fel teljesen

A dán miniszterelnök, Mette Frederiksen, aki múlt héten szenvedett támadást Koppenhágában, még mindig lábadozik, és bár már dolgozik, elmondása szerint még nem érzi magát teljesen egészségesnek.

A 46 éves kormányfőt pénteken este, az európai parlamenti választások előtti napon, egy férfi ütötte meg a dán főváros központjában, ami következtében kisebb nyakrándulásos sérülést szenvedett. Frederiksen a DR dán műsorszolgáltatónak adott interjújában beszélt arról, hogy még nem épült fel teljesen a megrázkódtatásból.

A miniszterelnök szerint az őt ért támadás valójában “mindannyiunkat” érte, és a dán politikai élet megváltozott hangnemére utalva úgy érezte, mintha személyesen őt támadták volna meg. A BBC News idézete szerint Frederiksen hangsúlyozta, hogy a támadás a miniszterelnök személyét érte.

A támadást követően a rendőrség őrizetbe vette a 39 éves gyanúsítottat, aki a vádak szerint a miniszterelnököt a felkarján ütötte meg. A Ritzau dán hírügynökség szerint a lengyel állampolgárságú férfi, aki hosszú ideje él Dániában, ittas volt és más drogok hatása alatt állt a tette elkövetésekor.

A gyanúsított, akit közfeladatot ellátó személy elleni erőszak vádjával állítottak bíróság elé, tagadta a bűnösségét, és azt állította, hogy semmi baja Frederiksennel, akit “igazán jó miniszterelnöknek” nevezett. A férfi azt is hozzátette, hogy meglepte őt a váratlan találkozás a miniszterelnökkel az utcán.

A rendőrség szerint a támadásnak nem volt politikai motivációja. Frederiksen jelenleg az irodájában dolgozik, és képes ellátni miniszterelnöki feladatait.

Az esetet követően a világ vezetői határozottan elítélték a támadást, Charles Michel uniós vezető pedig „felháborodását” fejezte ki. A 46 éves Mette Frederiksen 2019-ben lett miniszterelnök, miután négy évvel korábban átvette a balközepes szociáldemokraták vezetését, és ezzel a dán történelem legfiatalabb miniszterelnökévé vált. Az európai parlamenti választások eredményéről kérdezve, ahol az általa vezetett szociáldemokratákat legyőzte a szavazatok több mint 17 százalékát begyűjtő zöld-baloldali SF párt, Frederiksen azt mondta, hogy „nagyon sajnálja” az eredményt, de hangsúlyozta, hogy hallgat a választókra.

Sorozatos támadások az európai politikai elit ellen

Az utóbbi időben több támadás is érte az európai politikai elit tagjait. Május elején Matthias Ecke szociáldemokrata európai parlamenti képviselőt Németországban kampányplakát-ragasztás közben támadták meg. Rövidesen kórházba szállították, műtétre szorult súlyos sérülései miatt.

Robert Ficót, Szlovákia miniszterelnökét május 15-én a kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után meglőtték. A kormányfőt négy lövedék találta el mellkason és gyomron, életveszélyes sérülésekkel szállították helikopterrel a besztercebányai kórházba. A merénylő indítéka az volt, hogy ellenezte a kormány több döntését. Szerdán az otthonában lábadozó szlovák kormányfő egy videóban jelentkezett, megbocsátott támadójának, az egyoldalú vélemény politikáját okolja a történtekért.

Kedden késsel támadtak az Alternatíva Németországért (AfD) párt egyik képviselőjelöltjére. A párt közleményében azt írta, az incidens késő este történt a mannheimi piac közelében, miután az AfD jelöltje tetten ért három plakátrongálót. A politikus kisebb sérüléseket szenvedett, kórházba szállították.