Medgyessy Péter az ellenzéki pártokról és a politikai helyzetről

Medgyessy Péter, Magyarország korábbi miniszterelnöke szerint az ellenzéki pártoknak elemzésre és újraszerveződésre van szükségük a 2026-os választásig, miután kudarcot vallottak az EP-választáson.

Medgyessy Péter a Partizán műsorában beszélt az ellenzéki pártok helyzetéről, hangsúlyozva, hogy a kudarc ellenére nem kell vészharangot kongatniuk. Úgy véli, az ellenzéki pártok az elmúlt 14 évben elkényelmesedtek, és most alaposan meg kell vizsgálniuk, hogy milyen változtatásokra van szükség. Kiemelte, hogy a Momentum kudarca különösen sajnálatos, mivel dinamikus, fiatalos és liberális karakterükkel egyedülállóak a magyar politikai palettán. Donáth Annát tehetséges politikusnak tartja, de úgy véli, a Momentum elnöke nem látta tisztán a politikai helyzetet.

A volt miniszterelnök szerint a Demokratikus Koalíció (DK) jövője is kérdéses, különösen Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára személye miatt. Medgyessy úgy látja, hogy Gyurcsány politikailag ügyesen építette fel a DK-t, de személye már terhet jelent az ellenzéki oldalon. Azt is hozzátette, hogy a Tisza Párt sikeresen mozgósította az eddig passzív választókat és elvonta a szavazatokat a hagyományos baloldaltól és a Fidesztől is.

Medgyessy hangsúlyozta, hogy nem elég csak azt hirdetni, hogy Orbánt el kell söpörni, pozitív üzenetekre is szükség van. Úgy véli, a DK-nak erősebben kellene képviselnie a baloldali, liberális értékeket, de Gyurcsány jelenlétével ez már nem lehetséges. A következő időszakban kiderül, hogy Magyar Péter képes-e tanulni a tapasztalatokból, és felépíteni egy politikai pártot, amely komoly kihívást jelenthet a Fidesz számára a következő országgyűlési választáson.

Medgyessy szerint a baloldali ellenzéknek a parlamenti választásokig nem lesz esélye arra, hogy pártépítéssel ledolgozza a hátrányát Magyar Péterrel szemben, de mindenesetre a DK-nek fel kell vállalnia, hogy egy liberális, baloldali párt – ugyanis ezek a karakterjegyek az ő szemében az elmúlt években elsikkadtak. Ugyanakkor szerinte Gyurcsány Ferenccel a párt élén nem reparálható az a hitelességi deficit, amellyel jelenleg a DK küzd. Arra sem számít azonban, hogy a párt 26-ra teljesen eljelentéktelenedjen, mivel megvan a maga törzsközönsége.

Medgyessy szerint a DK-t az is megütötte, hogy Magyar Péter ellopta a párttól az Orbán elleni radikalizmusát, antiorbánizmusát. Az egykori miniszterelnök kendőzetlen őszinteséggel mondta el a véleményét Gyurcsány Ferencről is, aki szerinte két éve tehertételt jelent az ellenzéki oldalon. "Megérdemelték, amit kaptak, legyünk őszinték" – mondta az ellenzékről a volt miniszterelnök, hozzátéve, hogy ha Gyurcsány és felesége a háttérből okosakat mondanak, az jó, de ha kimennek a napra, az nem jó.