Az euró bevezetésének magyarországi kilátásai

Az euró bevezetése Magyarországon ismét napirendre került, amikor a Tisza Párt vezetője, Magyar Péter az európai parlamenti választásokon elért második hely után kampányzáró nagygyűlésén beszélt a közös európai pénz átvételének lehetőségéről.

Az Európai Unió 27 tagállamából közel 20 már csatlakozott az eurózónához, és Bulgária is az előszobájában áll, hamarosan ők is a tagok között lesznek. Az európai monetáris unió több mint 25 éve indult el, és a legtöbb ország számára sikerként értékelhető, különösen a mediterrán államok számára, akik a közös pénznem által megkövetelt fiskális fegyelemmel stabilizálták gazdaságukat és magasabb gazdasági növekedést érnek el, mint a fejlettebb nyugat-európai országok.

A régió felzárkózó országai közül többen, mint Szlovénia, Horvátország, Észtország, Lettország és Litvánia, már bevezették az eurót és gazdaságilag előrébb járnak, mint Magyarország. Ezzel szemben Csehország, Lengyelország és Románia saját devizájukkal is jól fejlődnek, de kiemelendő, hogy ezek az országok fegyelmezett költségvetést folytatnak és valutáik nem értékelődtek le jelentősen az utóbbi években.

A forinttal kapcsolatban több probléma is felmerül. A portfólióbefektetők és a működőtőke nem kedvelik az önálló valutát az árfolyamkockázat miatt, az exportőröknek pedig a valutaleértékelés csak rövid távon kedvez. A forint gyengülése inflációt és a bérek relatív leértékelődését okozza. Az önálló fiskális politika Magyarországnak eddig hátrányára vált, mivel indokolatlanul nagy pénzkibocsátást és költségvetési költekezést tett lehetővé.

A forint árfolyamzuhanása miatt 2022-ben a jegybanknak mentőintézkedéseket kellett hoznia, ami magas alapkamatokhoz vezetett, miközben az eurózónában a kamatszintek jelentősen alacsonyabbak voltak. Az inflációkövető lakossági kötvényekre is óriási összegeket kellett fizetni, ami növelte a költségvetési hiányt. Az euró bevezetése esetén az államadósság kisebb, a költségvetési hiány pedig jóval szerényebb lehetne.

Az önálló monetáris politika előnyei ma már elenyészők, és az euró bevezetése védelmet nyújthatna a forint árfolyamának megingása és a magas kamatköltségek ellen. A politikusok azonban eddig nem döntöttek az euró bevezetése mellett, mivel ez korlátozná a választási célú költekezést. Egy új kormány azonban rövid távon népszerűséget szerezhetne az euró bevezetésével, hiszen megszűnne a saját pénz gyengülésétől való félelem, és tartósan alacsonyabbak lennének a kamatszintek.