Gyurcsány Ferencről és Magyar Péterről is szó esett a Méltányosság Politikaelemző Központ eseményén

Az önkormányzati és európai parlamenti választások közeledtével a Méltányosság Politikaelemző Központ könyvbemutatóján Csizmadia Ervin, Stefano Bottoni és Iglódi Csaba vitájában érdekes megvilágításba helyezték a magyar politikai helyzetet.

A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója, Csizmadia Ervin a politológiai elemzések fontosságát hangsúlyozta, kiemelve a nemzetközi és történelmi megközelítés jelentőségét. Csizmadia szerint a mai ellenzéki elit nem találja a fogást az Orbán-kormányon, mert a múlt centrikus megközelítés helyett a jelenre, a nemzetközi fókusz helyett a pártpolitikára, valamint az állapotok elemzése helyett a folyamatok megfigyelésére koncentrálnak.

A politikatörténeti mintázatok átöröklődését említve Csizmadia arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a hosszú kormányzás és ellenzékiség jellemző, és hogy a nyugati országokban a történelemnek milyen fontos szerepe van a politikai együttműködésben.

Csizmadia Ervin szerint Magyar Péternek elemznie kell a helyzetet, hogy ne jusson az ellenzék vagy más politikai megváltók sorsára. Példaként említette, hogy a hirtelen hatalomra jutó ellenzéki formációk gyakran egy év kormányzás után buknak el.

Stefano Bottoni történész szerint az Orbán-rendszer szabályai mentén nem váltható le a kormánypárt, és hiányolta a Kormányzásra várva című kötetből a posztkommunista országokkal való összehasonlítást. Bottoni úgy véli, hogy a magyar ellenzék nem tanul a történelemből, és a magyar politikai rendszer szuverén, Brüsszel és Washington sem tudja irányítani.

Bottoni kritikái között szerepelt Gyurcsány Ferenc meghatározó szerepe az ellenzéki politikában, az ellenzék koalícióra való képtelensége, valamint a nemzetközi környezet, amely szerinte hátráltatja a hazai ellenzéket. A történész szerint a nemzetközi baloldal elvesztette intellektuális pozícióit, és nincs üzenete a választópolgároknak.

Iglódi Csaba az üzleti élet és a politika hasonlóságaira hívta fel a figyelmet, például arra, hogy az új márkák gyakran a domináns vállalatok ellen indulnak.

A teljes beszélgetés a Méltányosság Politikaelemző Központ eseményén hangzott el.