Magyar Péter és Manfred Weber egyeztetése Budapesten

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke pénteken Budapesten találkozik Manfred Weberrel, az Európai Néppárt elnöke és frakcióvezetőjével, hogy megvitassák a párt csatlakozását az Európai Néppárthoz.

A Népszava információi szerint az Európai Néppárt e hónap közepén foglalkozhat a Tisza Párt csatlakozási kérdésével, és a találkozó időpontja is már ismert. Magyar Péter Facebook-bejegyzése alapján pénteken kerül sor a megbeszélésre, amelyen a Tisza Párt hét megválasztott európai parlamenti képviselőjének csatlakozása lesz napirenden.

A Tisza Párt alelnöke szerint a pártjuk Néppárthoz való csatlakozását széles körben támogatják, kivéve Hölvényi Györgyöt, a Fidesz-KDNP képviselőjét, aki jelenleg a Néppárt tagja. Magyar Péter szerint Hölvényi a néppárti kollégáit valótlanságokkal tájékoztatja, és a kampány során Manfred Webert támadta háborúpártisággal és a sorkatonaság újbóli bevezetésével kapcsolatos hazugságokkal.

Magyar Péter kérdéseket is intézett Hölvényi felé, arra kíváncsi, hogy miért kíván a "háborúpárti" Néppártban maradni, és miért nem mondja el szemtől szembe Webernek a "képtelen hazugságait".

Az Európai Néppárt vezetője már a választások előtt egyértelművé tette, hogy a pártcsalád ajtaja nyitva áll a Tisza előtt. Ehhez azonban a jelenlegi tagság egyhangú jóváhagyása szükséges: márpedig a magyar kormánypártok közül 2021-ben csak a Fidesz fordított hátat a Néppártnak – a KDNP továbbra is teljes jogú tagja a jobbközép formációnak. Így az egyedüli KDNP-s képviselő, Hölvényi akár egymaga gáncsolhatja a Tisza felvételét.

A Telex információi szerint a néppárti csoport már június 18-án megtartaná a saját alakuló ülését. Az Európai Néppárt a Telex kérdésére közölte: a szabályaikat követve először majd a frakció elnöksége vizsgálja meg a kérelmet „ugyanabból az országból azokkal az EP-képviselőkkel, akik már a Néppárt tagjai”. Ezután a frakció tagjai szavaznak arról, hogy elfogadják vagy elutasítják-e a kérelmet, ami a leadott szavazatok többségével mehet át.

Az Európai Néppárt elnöke és európai parlamenti frakciójának vezetője, Manfred Weber "jó érzésekkel" utazik Budapestre, hogy megismerkedjen a Tisza Párt vezetőségével és megválasztott EP-képviselőivel. A Tisza Párt a választás eredményeként hét képviselőt küldhet az európai parlamentbe, és a képviselők már akár június 18-án, a néppárti csoport alakuló ülésén csatlakozhatnak az EPP frakciójához, ha a képviselőcsoport többsége megszavazza az új tagok felvételét.

A lap néppárti forrása nagyszerű hírnek nevezte, hogy hamarosan Európa- és jogállamiság-párti magyar képviselőket üdvözölhetnek a frakcióban. Manfred Weber legutóbb öt évvel ezelőtt, 2019-ben járt Magyarországon, akkor Orbán Viktorral tárgyalt a Fidesz és az Európai Néppárt között éleződő konfliktus rendezéséről.

Az Európai Néppárt a következő ciklusban a legnépesebb képviselőcsoportot delegálja majd az EP-be. A Tisza Párt szavazótábora jelentősen nőtt az elmúlt időszakban, május végére már körülbelül 1,5 millió támogatóra számíthatott, akiknek túlnyomó többsége meg is jelent a szavazó helyiségekben. A párt különösen népszerű volt a 40-59 éves korosztály tagjai között, illetve a közép-, vagy felsőfokú végzettségűek körében, és szavazói gyakran éltek kisebb városokban, vagy falvakban. Az IDEA Intézet adatai szerint a Tisza Párt szavazói szerint pártjukra jellemző, hogy modern, egyúttal nemzeti is, üzenetei hitelesek, érthetőek és őszinték. Manfred Weber a Népszavának adott nyilatkozatában kifejezte örömét, hogy a Tisza Párt képviselői csatlakozni kívánnak az EPP-hez, és pozitívan értékelte a párt korrupcióellenes és jogállamiságot támogató megmozdulásait.

Az IDEA Intézet felmérése szerint a Tisza Párt szavazói úgy gondolják, hogy pártjuk sokkal inkább jobboldali, mintsem baloldali, ennek ellenére a szavazói nem tartják magukat jobboldalinak. A teljes népességre jellemzőnél jóval alacsonyabb közöttük az identitásukat jobboldaliként meghatározók aránya, négyötödük május végén ebből a szempontból középen állónak látta magát. Politikai nézeteikben is nagy különbségek mutatkoznak, az IDEA mérései szerint ugyanis egyharmaduk 2022-ben az ellenzéki pártok közös listájára szavazott, miközben negyedük-ötödük a Fidesz-KDNP-t támogatta szavazatával. Mindazonáltal közös bennük, hogy elégedetlenek az ország jelenlegi helyzetével és a megoldáshoz mindenképpen szükségesnek tartják a kormány leváltását.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Mandinernek adott interjújában Magyar Péterrel kapcsolatban elmeorvosi stábot említett, és úgy nyilatkozott, hogy Magyarország nem akar majd Magyar Péterrel egy hosszú, bántalmazó, abuzív kapcsolatba beleragadni. A kormánypártok európai parlamenti választáson elért 45 százalékos eredményét erődemonstrációnak nevezte, és hangsúlyozta, hogy a Tisza Párt előretörését komolyan kell venni. Orbán Balázs szerint a fideszes EP-képviselőknek több opciója is van arra, hogy melyik pártcsaládba üljenek be, és a "legszélesebb szuverenitáspárti együttműködés" felé hajlanak.

Magyar Péter egy Facebook-kommentben árulta el, hogy ő írta volt felesége, Varga Judit egykori igazságügyi miniszter közösségi média bejegyzéseit. A politikus állítása szerint ezért a munkáért nem kapott semmilyen ellentételezést. A TISZA Párt alelnöke egy Facebook-válaszában azt állította, hogy valójában ő készítette volt felesége, a Fidesz-KDNP kormány korábbi igazságügyi minisztere, Varga Judit közösségi média posztjait. A Media1.hu által feltett kérdésekre Magyar Péter csak annyit válaszolt, hogy ellentételezést nem kapott, a többi kérdést megválaszolatlanul hagyta.