A Light Phone 3: A butatelefon, amit a felhasználók imádnak

Hat évnyi várakozás után a Light cég bemutatta az új okosan buta mobilját, a Light Phone 3-at, amely az okostelefon-függőségtől való megszabadulást célozza meg.

A Light cég közel egy évtizeddel ezelőtt debütált az első minimalista mobiljával, majd 2018-ban következett a második generáció. A piac régóta várt az újabb készülékre, és most a Light Phone 3-mal tértek vissza. A vállalat filozófiája szerint a telefonokat csak a legszükségesebb funkciókra kellene használni, így a Light Phone 3 nem fér hozzá közösségi oldalakhoz és e-mailekhez, viszont lehetőséget nyújt navigációra, zenehallgatásra, podcastok lejátszására és hotspotként való használatra.

A készülék 3,92 colos, 1080× pixeles felbontású AMOLED kijelzővel rendelkezik, és a Qualcomm chipje biztosítja az 5G-s mobilinternetet. Újdonságként NFC-chipet kapott a fizetési tranzakciókhoz, valamint egy kamerát is, amellyel a fontos pillanatokat örökíthetik meg a felhasználók.

Méreteit tekintve a Light Phone 3 egy kompakt készülék, melynek formavilága egy BlackBerryre emlékeztet, és kényelmes SMS-írást tesz lehetővé. A hátlapon egy 50 megapixeles kamera található, az előlapon pedig egy 8 megapixeles egység. A készülék 6 GB memóriával és 128 GB tárhellyel büszkélkedhet, ami jelentős fejlődés a Light Phone 2-höz képest. Az 1800 mAh-s akkumulátor mérete megduplázódott az előző modellekhez képest, és a felhasználók maguk is ki tudják cserélni azt.

A mobilban található ujjlenyomat-olvasó a bekapcsológombba került. Az 800 dolláros, azaz körülbelül 297 ezer forintos árcédulával ellátott Light Phone 3 jelentős áremelkedést mutat a korábbi modellhez képest, de előrendelés esetén 400 dollárért, körülbelül 148 700 forintért lehet hozzájutni, plusz 18 700 forint szállítási díjjal, ha Magyarországról rendelik. A vásárlók 2025 januárjában kapják meg a készülékeiket.

A Light Phone eddigi eladásai alapján a 25 és 40 éves korosztály körében népszerű, és sokan elsődleges készülékként használják. A Light Phone 2 megjelenése előtt a cég 100 ezer készüléket adott el, így a Light Phone 3 is nagy sikert ígér.