Független színházakért indult közösségi gyűjtés

Az eSzínház, a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház és több neves magyar művész összefogásával 2024. június 12. és július 31. között közösségi gyűjtés kezdődik a független színházak és társulatok támogatására.

A Katona József Színház közösségi oldalán keresztül hívják fel a figyelmet a kezdeményezésre, ahol egy videót is közzétettek. Ebben több ismert magyar színész szólal meg, köztük Alföldi Róbert, aki hangsúlyozza a független alkotók jelentőségét: "A független színházi csapatok, alkotók, gondolkodók nélkül a magyar színháznak nincs jövője."

A támogatás egy online vetítésre szóló jegy megvásárlásával fejezhető ki, amely a "Rükverc" című előadásra szól, és június 28. és július 5. között lesz megtekinthető. Az eladott jegyek teljes bevételét a független színházak és társulatok kapják meg támogatásként.

Az összefogás arról szól, hogy a kultúra színei és a kompromisszummentes alkotás ne szűnjön meg. Kováts Adél, a Radnóti Miklós Színház igazgatója szerint a független társulatok a szakma örök fiataljai, akik új látásmódot hoznak és kísérleteznek. Mácsai Pál hangsúlyozza, hogy különösen fontos, hogy megmaradhassanak és tehetségüket kifejthessék. Székely Csaba és Nyáry Krisztián is arra buzdít, hogy minél többen csatlakozzanak az eSzínház kezdeményezéséhez.

A független művészeket gyakran éri az a vád, hogy állami pénzekért kuncsorognak, de Nagy Zoltán, a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) ügyvezetője szerint ez nem igaz, és hozzáteszi, hogy a FESZ sem tud érdeket érvényesíteni, ahhoz szóba kellene állniuk velük. A színházi világ összefogásának hiányát említve Nagy úgy véli, most változás állt be.

Az Alapítvány a Magyar Színházakért és a független színházak közösségi gyűjtésének célja, hogy pótolják a hiányzó forrásokat, különösen, mivel 2024 őszétől számos meghatározó társulat előadására már nem lehetne jegyet váltani, ha a társulatok működése veszélybe kerülne. A kezdeményezés mellé számos színész, rendező, író, dramaturg, riporter és alkotó állt, köztük Alföldi Róbert, Geszti Péter, Háy János, Kováts Adél, Mácsai Pál, Máté Gábor, Nyáry Krisztián, Radnóti Zsuzsa, Schmied Zoltán, Székely Csaba, Szily Nóra, Veiszer Alinda és Závada Péter.

(Borítókép: Máté Gábor, Kováts Adél és Alföldi Róbert. Fotó: Balogh Zoltán / MTI, Szabó Réka / Index)