Kína inflációs helyzete stabil, de a termelői árak csökkenése lassul

A kínai infláció májusban nem gyorsult, miközben a termelői árak csökkenése mérséklődött, ami további ösztönző intézkedéseket igényelhet a fenntartható gazdasági növekedés érdekében.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal (NBS) szerint a fogyasztói árindex (CPI) májusban 0,3%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, ami megegyezik az áprilisi emelkedéssel. A gyenge fogyasztás 2023 óta tart Kínában, annak ellenére, hogy a kormány számos támogatási intézkedést vezetett be. A fogyasztói bizalom továbbra is alacsony az ingatlanszektor válsága miatt.

A termelői árak (PPI), amelyek 2022 szeptembere óta deflációban vannak, májusban 1,4%-os ütemben csökkentek az áprilisi 2,5%-os csökkenés után. Zhiwei Zhang, a Pinpoint Asset Management vezető közgazdásza szerint a deflációs nyomás még nem enyhült, és a PPI javulását elsősorban a nyersanyagárak, mint például a réz és az arany árai hajtják, ami nem tükrözi a kínai belföldi keresletet.

Az ázsiai részvények visszafogottan reagáltak az adatokra. A kínai gazdaság továbbra is küzd a fellendüléssel, még a szigorú Covid-korlátozások megszűnése után is, főként az ingatlanszektor válságának hullámzó hatása miatt. Peking válaszként többek között államilag támogatott ösztönzőket ajánlott fel autók és más fogyasztási cikkek cseréjére, valamint több munkahelyet teremtett nagy projektekhez kapcsolódóan.