Kim Dzsongun: Észak-Korea Oroszország legyőzhetetlen harcostársa

Az orosz-ukrán háború legfontosabb keddi híreit ebben a hírfolyamban lehet visszaolvasni.

Az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun kijelentette, hogy Észak-Korea Oroszország "legyőzhetetlen harcostársa" a nemzetközi színtéren. Ez a megjegyzés egy olyan időszakban hangzott el, amikor az orosz-ukrán konfliktus továbbra is folyamatban van, és világszerte nagy figyelmet kap. Az észak-koreai vezetés ezzel a kijelentéssel erősíti meg a két ország közötti szövetségi kapcsolatokat, és támogatását fejezi ki Oroszország felé.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a következő hetekben Észak-Koreába és Vietnamba tervez látogatást, amely során előmozdítanák az együttműködést "minden területen" az észak-koreaiakkal. A Kreml még nem erősítette meg a látogatás pontos időpontját, de Alekszandr Matszegora észak-koreai orosz nagykövet szerint aktívan készülnek a látogatásra. Putyin a tárgyalások során észak-koreai vendégmunkások fogadásáról is egyeztet majd Kim Dzsongunnal.

Kim Dzsongun tavaly szeptemberben járt Oroszországban, ahol a Vosztocsnij kozmodrom űrrepülőgép-indító központot tekintette meg. Putyin itt ígéretet tett arra, hogy segíteni fog neki műholdakat építeni, annak ellenére, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2006-ban olyan szankciókat vetett ki Észak-Koreára, amelyek korlátozzák a katonai eszközök beszerzését.

Oroszország június 12-i nemzeti ünnepe alkalmából Kim kijelentette, hogy egy orosz űrrepülőtéren Putyinnal tett tavalyi látogatása határozottan emelte a két ország „évszázados stratégiai kapcsolatát”. Kim hangsúlyozta, hogy a jelentőségteljes kötelékek és a szoros bajtársias kapcsolatok a jövőben is fennmaradnak köztük, és tovább szilárdítják majd a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és Oroszország kapcsolatainak örök mérföldkövét az új korszakban.

A phenjani vezető szerint Moszkva képes sikereket elérni abban, hogy erőssé tegye Oroszországot, és kitért arra is, hogy Putyin képes elnyomni és elpusztítani a nyugat felől érkező kihívásokat. Mindkét ország súlyos nemzetközi szankciók alá esik, de a felek ezzel mit sem törődve tavaly elkezdtek közeledni egymáshoz. Az orosz hadsereg súlyos tüzérségi lőszerhiánytól szenvedett ekkoriban, az észak-koreai rezsim pedig a segítségükre sietett. A szállítmányokért cserébe az oroszok késztermékeket és technológiát adnak át Phenjannak.